Brottsförebyggande arbete

I Ulricehamns kommun är det brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbetet en central del av vårt ansvar för att skapa en säker och trivsam miljö för alla som bor, arbetar och vistas här. För att säkerställa att våra insatser är både effektiva och kunskapsbaserade använder vi metoden Effektiv samordning för trygghet (EST).

Vad är EST och varför använder vi det?

EST är en forskningsbaserad metod som utvecklats för att förebygga brott och främja trygghet. Metoden gör det möjligt att identifiera, analysera och prioritera insatser där behoven är som störst. Genom att arbeta med EST får vi en helhetsbild av läget i kommunen och kan stärka samarbetet mellan kommunen, polisen, föreningar och företag.

Så arbetar vi med EST i Ulricehamns kommun

  • Varannan vecka tar vi fram en lägesbild som baseras på information från flera källor, inklusive polisen, kommunens verksamheter och synpunkter från invånarna. Detta ger oss en tydlig och aktuell överblick över både utmaningar och möjligheter.
  • Utifrån lägesbilden genomför vi insatser som är snabba och effektiva. Det kan handla om bättre belysning, stöd till unga eller stärkt närvaro av polis och kommun.
  • EST bygger på ett nära samarbete mellan olika aktörer.
  • För att säkerställa att våra insatser ger önskade resultat följer vi regelbundet upp vårt arbete.

Lokalt brottsförebyggande råd

Den övergripande planeringen av trygghetsarbetet leds av ett lokalt brottsförebyggande råd. Rådet samordnas av kommunens säkerhetssamordnare och består av kommunala chefer, räddningstjänst, polisen, det kommunala bostadsbolaget och politiker. Under kommunchefens ledning arbetar rådet långsiktigt med att fastställa mål och strategier för trygghetsarbetet

Det praktiska trygghetsarbetet hanteras av en områdesgrupp enligt metoden Effektiv samordning för trygghet. Gruppen leds av kommunens säkerhetssamordnare och består av representanter från kommunens olika sektorer samt polisen.

Tillsammans arbetar gruppen med att:

  • Analysera lägesbilden genom att bedöma information om brott och trygghetsfrågor från olika källor.
  • Prioritera och definiera insatser som bäst kommer till rätta med aktuella utmaningar.

Din röst gör skillnad

I arbetet med att skapa en trygg och säker miljö är dina iakttagelser och erfarenheter ovärderliga. Om du misstänker ett brott eller har viktig information som kan hjälpa polisen i deras arbete, är det mycket viktigt att du tipsar polisen direkt. Det kan göra stor skillnad för att förebygga och lösa brott i vår kommun.

Har du däremot förslag på hur vi kan förbättra tryggheten i våra offentliga miljöer, som exempelvis platser där du upplever otrygghet, är du varmt välkommen att höra av dig till kommunens säkerhetssamordnare. Vi arbetar aktivt med att identifiera och åtgärda sådana områden, och din input hjälper oss att prioritera rätt insatser.

Tillsammans kan vi skapa en tryggare och mer trivsam kommun för alla som bor, arbetar och vistas här!

Publicerat av Elin Ohlsson den 1 mars 2022, senast ändrad den 27 december 2024 av Anders Rosenberg

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?