Årsredovisning

Ulricehamns kommun gör varje år en gemensam årsredovisning för hela kommunkoncernen. I den följer vi upp årets arbete och redovisar kommunens och kommunkoncernens ekonomi.

Ekonomiskt resultat 2024

År 2024 gjorde Ulricehamns kommun ett resultat på cirka 66 miljoner kronor. Det är 46 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Varför blev kommunens resultat 2024 som det blev?

Överskottet beror främst på att vi fick in mer pengar i skatt än vad vi hade budgeterat för. Dessutom blev räntan på vårt bankkonto högre än budgeterat och räntekostnaderna på lån lägre.

Överskottet beror också på att kommunens verksamheter gjort ett överskott. Bland annat har en budgeterad reservpott (KS oförutsett) inte använts. Sektor välfärd har heller inte kunnat använda allt av det tillfälliga statsbidrag de fått.

Hur kunde det bli överskott, är kommunen så dåliga på att räkna?

Vi räknar så gott vi kan utifrån de förutsättningar och prognoser vi har tillgång till när vi gör budget under hösten före budgetåret. Sedan händer det en massa saker, både inom kommunen och i omvärlden, som gör att förutsättningarna förändras under året.

Är det bra att göra ett överskott? Vad händer med dessa pengar?

Ja, det är bra att göra överskott. Till exempel underlättar det för kommunen så att vi inte behöver låna lika mycket till kommande stora investeringar. Det behövs också för kunna betala pensioner till tidigare anställda och för att utveckla våra verksamheter. Överskottet kan däremot inte flyttas med till nästa år för att använda i verksamheten, till exempel för mer personal.

Varför får vi inte flytta med överskottet till nästa år?

En kommun får enligt lagstiftningen inte flytta med sig ett överskott från ett år till ett annat. Inför varje år har vi en viss summa pengar som vi kan göra verksamhet av. Däremot är det bra med ett överskott eftersom vi inte behöver låna lika mycket, och det gör att vi kan fortsätta leverera en god välfärd på sikt.

Investeringskostnaderna då – hur gick det med dem?

Kommunen hade planerat för investeringar på 595 miljoner kronor under 2024, men utfallet blev 220 miljoner. Det beror framför allt på att flera stora byggprojekt inte kommit så långt som planerat, bland annat arbetet med nya Ryttershov och Björkåsskolan, ny f-6-skola i Sanatorieskogen.

Vad händer med de investeringsmedel som inte nyttjats? Blir det en besparing då?

Nej, det blir inte någon besparing, utan investeringsutgifterna skjuts bara framåt i tiden. Man kan säga att det kommunen ”sparat” i egna medel ligger kvar till kommande år. Men vi behöver också låna pengar till investeringarna och om investeringarna skjuts framåt i tiden kan vi även vänta med att låna mer pengar. På så sätt behöver vi heller inte betala ränta på detta lån under innevarande år.

Varför finns det effektiviseringskrav när pengarna ändå verkar räcka, och vem bestämmer det?

De effektiviseringar som görs i verksamheterna behövs dels för att generera ett överskott, men också för att omfördela resurser till gemensamma satsningar.

Effektiviseringskravet fastställs i budgetbeslutet i kommunfullmäktige i november året före budgetåret, och utgår från de förutsättningar som är kända då. Sedan har det hänt saker under året, bland annat har vi fått mer skatteintäkter än vad vi kände till vid budgettillfället, vilket har gjort att vi gjorde ett större överskott än vad vi hade budgeterat med.

Publicerat av Anders Rosenberg den 29 november 2022, senast ändrad den 7 maj 2025

Hjälpte informationen på denna sida dig?