Funktionsrätt

Rättigheter för personer med funktionsnedsättning kallas funktionsrätt. Personer med funktionsnedsättningar har rätt att leva ett självständigt liv och vara delaktiga i samhället.

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs av Förenta nationerna 2006 och började gälla i Sverige 2009. Konventionen tydliggör vad som krävs för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska få sina rättigheter uppfyllda som alla andra och innehåller inga nya rättigheter. Syftet är att stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Konventionen innehåller 25 rättighetsartiklar och anger nödvändiga åtgärder för att personerna ska kunna ta del av medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Stat, kommun och region har ett gemensamt ansvar att följa konventionen.

Riksdagen antog ett nationellt mål för funktionshinderspolitiken 2017 där kopplingen till mänskliga rättigheter tydliggörs:

Att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund. Målet ska bidra till ökad jämställdhet och till att barnrättsperspektivet ska beaktas.

Ett arbete pågår i Ulricehamns kommun kring funktionshinderpolitiken.

Publicerat av Elin Ohlsson den 6 februari 2024, senast ändrad den 1 april 2025

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?