Vårdnad, boende och umgänge

Att ha vårdnad om ett barn innebär att du är juridiskt ansvarig för barnet. Du ska se till att barnet får god omvårdnad, tillsyn och trygghet. Föräldrar har vårdnaden om sina barn tills de är 18 år. Men underhållsskyldigheten kvarstår så länge barnet fortfarande går i skolan. Som längst har föräldrar underhållsskyldighet tills barnet fyller 21 år.

Gemensam vårdnad

Med gemensam vårdnad har båda föräldrarna det juridiska ansvaret för barnet. Gifta föräldrar, om det är en man och en kvinna, har automatiskt gemensam vårdnad om sina barn.

För barn med ogifta föräldrar är mamman ensam vårdnadshavare. Ogifta föräldrar kan anmäla gemensam vårdnad till skatteverket eller familjerätten i den kommunen där barnet bor. Föräldrarna behöver inte bo ihop.

Ensam vårdnad

Om du som förälder har ensam vårdnad är det ditt ansvar att till exempel besluta om

  • ändrat boende
  • byte av skola eller skolform
  • passansökan
  • barnets bankärenden
  • kontakter med sjukvård.

Du har det juridiska ansvaret för barnet. Ensam vårdnad kan en förälder ha oavsett om föräldrarna lever tillsammans eller inte.

Vad händer om föräldrar skiljer sig?

Föräldrar som har gemensam vårdnad fortsätter att ha det även om de skiljer sig eller flyttar isär. Om någon av er begär att den gemensamma vårdnaden ska upplösas kan en av föräldrarna få ensam vårdnad. Det avgörs i tingsrätten.

Boende och umgänge

När föräldrar inte bor tillsammans har barnet sitt huvudsakliga boende hos en av föräldrarna. Barnet har ett umgänge med den andra föräldern. Barnet kan också bo växelvis hos båda föräldrarna men kan endast vara folkbokfört hos en.

Om föräldrarna inte kommer överens

Barn har rätt till båda sina föräldrar. Om föräldrarna inte kan komma överens om boende, umgänge och vårdnad kan familjerätten hjälpa er. Det sker genom samarbetssamtal och överenskommelser som görs kan regleras i avtal som båda föräldrar är eniga om och familjerätten godkänner. Avtalet blir juridiskt bindande.

När föräldrarna inte enas kan de vända sig till tingsrätten som tar beslut. Beslutet tas alltid utifrån barnets bästa. Innan du vänder dig till domstolen skall du först ha ett informationssamtal hos familjerätten där du skall få information om vilken typ av hjälp och stöd du kan få utanför domstolen. Informationssamtal kan ske gemensamt med båda föräldrarna eller enskilt. Efter det får du ett intyg som krävs för att du ska kunna ansöka om stämning. Intyget är giltigt 1 år.

Om man ansöker i domstolen om hjälp i frågan gällande vårdnad boende eller umgänge är det familjerätten som gör en utredning för att hjälpa domstolen att fatta ett beslut. Målet är alltid att ta reda på vad som är bäst för barnet.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 11 februari 2015, senast ändrad den 8 april 2025 av Anders Rosenberg

Hjälpte informationen på denna sida dig?