Stöd vid en kris

Ulricehamns kommun ska snabbt ta ansvar, samordna insatser och ge tillförlitlig information när det uppstår en kris. Som invånare i kommunen har du också ett eget ansvar att hålla dig underrättad och klara dig själv under en tid då kommunens resurser vid en kris först går till dem som bäst behöver dem.

Information i händelse av kris

Om det inträffar en kris som påverkar vårt område på något sätt kan du alltid hitta information eller hänvisning om information på denna webbplats. På kommunens Facebooksida gör vi uppdateringar som du kan få i ditt nyhetsflöde. Vid större kris startar kommunens krisledningsstab för att samordna arbetet och få fram aktuell information till alla som behöver den.

Ulricehamns kommun på Facebook

Informationspunkter

Vid en samhällsstörning eller kris är det viktigt att du vet vart du ska vända dig för att få korrekt information. Om exempelvis internet är nere en längre tid behöver du söka efter information via kanaler som inte är digitala. I Ulricehamns kommun finns det utvalda anslagstavlor i olika samhällen där man kan hitta tillförlitlig information. De centrala anslagstavlorna i dessa samhällen är utsedda att vara informationspunkter och på dessa finns också skyltar uppsatta med qr-koder som leder till kommunens hemsida.

Här finns det anslagstavlor:

  • Hössna
  • Liared
  • Blidsberg
  • Timmele
  • Hökerum
  • Nitta
  • Gällstad
  • Grönahög-Köttkulla
  • Hulu.

Krisstöd vid allvarlig händelse

Ulricehamns kommun har möjlighet att organisera psykiskt och socialt omhändertagande, så kallat krisstöd, vid en allvarlig händelse.

Verksamhetschefen för individ- och familjeomsorgen vid socialtjänsten ansvarar för att en krisstödsförmåga finns i kommunen.

Krisstödet aktiveras efter beslut av kommunchef eller inre befäl på räddningstjänsten. Ett antal stödpersoner sammankallas för att ge stöd åt personer som varit med om eller bevittnat en allvarlig händelse. Anhöriga, klasskamrater eller liknande kan också vara målgrupp för krisstöd. Om krisstödet aktiveras informerar kommunen om detta via webb och andra kommunikationskanaler samt samverkar med polis, kyrka, räddningstjänst med flera om behov av detta finns.

113 13 – nationellt informationsnummer

113 13 är Sveriges informationsnummer vid stora olyckor och kriser. Du kan ringa 113 13 för att både få och lämna information – numret är tillgängligt dygnet runt årets alla dagar. Numret är till för att minska belastningen på nödnumret 112 vid stora händelser.

Information om 113 13 hos SOS alarm (sosalarm.se)

Krisinformation.se

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Krisinformation.se (krisinformation.se)

Räddningstjänsten

Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf) är ett kommunalförbund som organiserar och driver räddningstjänsten i sex kommuner: Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (serf.se)

Polisen

Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Polisen finns att nå genom att ringa till 112 vid en nödsituation eller till 114 14 vid övriga ärenden.

Höjd beredskap

Regeringen kan besluta om höjd beredskap om det exempelvis utbryter krig och konflikter i vårt närområde, eller om läget i övrigt i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet.

I en situation då Sverige skulle försättas i höjd beredskap är det fortfarande kommunen som ansvarar för att upprätthålla våra viktigaste verksamheter, såsom äldreomsorg, förskola, el- och vattenförsörjning. För att ha personal på plats även om Sveriges militära försvar skulle mobiliseras, har många anställda i kommunen en så kallad krigsplacering för att kunna fortsätta arbeta inom kommunens verksamhet.

Vid höjd beredskap ställs det än högre krav på den enskilde invånaren att kunna klara sig själva gällande mat, vatten, hygien, värme etcetera. För detta är en situation som sannolikt kommer vara längre än de tre dygn som man normalt räknar med att de flesta kriser är över på.

 

Publicerat av Anders Rosenberg den 13 februari 2025, senast ändrad den 14 februari 2025 av Anette Westerlund

Hjälpte informationen på denna sida dig?