Med anledning av krisen i Ukraina

Vi är många som berörs av det som just nu pågår i Ukraina. Det förändrade säkerhetsläget i Europa skapar oro och frågor – både hos vuxna och barn.

Blå och gul flagga

Vi får en hel del telefonsamtal och mejl till oss på kommunen. Givetvis gör vi allt vi kan för att svara. Vi har också samlat ihop länkar till information som kan vara bra att känna till. Och som förhoppningsvis ger svar på några av de frågor som många av oss har.

Frågor med anledning av läget i Ukraina

På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter kring situationen.

Kriget i Ukraina hos Krisinformation.se

Oro och rädsla

Det är normalt att bli orolig när vi möts av rubriker om det spända läget i vår omvärld. På Krisinformation.se finns information och råd om hur du hanterar din egen oro och till dig som möter oroliga barn.

Stöd vid oro hos Krisinformation.se

Var källkritisk

Tänk gärna några varv extra kring det du hör, ser och läser. På Krisinformation.se finns några råd att följa för att förhindra ryktesspridning och spekulationer.

Källkritik hos Krisinformation.se

Hemberedskap

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället behöver du själv ha en hemberedskap och kunna ordna med vatten, mat och värme. På vår webb, hos Energimyndigheten och hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får du tips för din egen krisberedskap.

Din krisberedskap – vad kan du göra?
Om krisen eller kriget kommer, MSB (pdf)
Elavbrott – vad gör jag nu?, Energimyndigheten (pdf)
Värme i lägenheten vid elavbrott, Energimyndigheten (pdf)
Värme i villan vid längre elavbrott, Energimyndigheten (pdf)

Vill du ha fler tips kring din egen hemberedskap?

Decima Henningsson, energirådgivare
decima.henningsson@ulricehamn.se
0321 59 52 90

Här får du information

Om det inträffar en kris som påverkar vårt område på något sätt kan du alltid hitta information eller hänvisning om information på kommunens webbplats. På kommunens Facebook-sida gör vi uppdateringar som du kan få i ditt nyhetsflöde. Vid större kris startar kommunens krisledningsstab för att samordna arbetet och få fram aktuell information till alla som behöver den.

Ulricehamns arbete vid kris och beredskap

Här finns närmsta skyddsrum

I centrala Ulricehamn finns ett 70-tal skyddsrum. Inom fem kilometer från stadskärnan finns ytterligare ett 40-tal. Om skyddsrummen behöver användas i krig eller om regeringen har meddelat höjd beredskap, ska skyddsrummen kunna ställas i ordning inom två dygn. Ansvaret för skyddsrummet ligger på fastighetsägaren till den byggnad där rummet finns. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för besiktningen av dem. En karta över alla skyddsrum i Ulricehamn finns hos MSB.

Skyddsrumskarta hos MSB

Bra att veta om skyddsrum hos MSB

Publicerat av Eva Wallin den 1 mars 2022, senast ändrad den 23 september 2024 av Ellen Haglund

Kontakt