Samverkan med civilsamhället

Kommunen vill hitta nya möjligheter att samarbeta med civilsamhället för att ta oss an framtida utmaningar tillsammans genom att samarbeta på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. Med civilsamhället menar vi föreningsliv, andra ideella grupper och nätverk.

Var vi står idag

Vi har skapat gemensamma spelregler och synsätt som ger bättre förståelse och samarbete. Tillsammans har vi formulerat en struktur för hur samverkan ska ske framöver. Kommunen och civilsamhället ska göra mer verksamhet tillsammans och efterfråga varandras åsikter. För att nå dit behövs civilsamhällets delaktighet i utvecklingen av vårt gemensamma samhälle. Nedan kan du läsa om exempel på hur vi samverkar.

Lots

Kommunen har utsett en lots som kan vara länken mellan kommunen och civilsamhället om det inte redan finns en naturlig koppling mellan organisationerna. Lotsen hjälper kommunens verksamheter att hitta rätt i den mångfald av organisationer som civilsamhället erbjuder men kan också vara en första kontakt för civilsamhället in i kommunen. Lotsen är Petra Grönhaug och hennes kontaktuppgifter finns till höger på sidan.

Servicepunkter på landsbygden

Något som politikerna efterfrågar i samverkan mellan kommunen och civilsamhället är servicepunkter på landsbygden. Servicepunkterna fungerar som en dynamisk serviceinrättning på landsbygden. De blir ett viktigt nav för sin ort och för den service som de kan komma att erbjuda för boende och besökare. De kan bli den naturliga mötesplatsen i en ort.

Genom att etablera servicepunkter på strategiska platser ska behovet av resor till centralorten för enklare ärenden och tjänster minska. Det ger effekter inom många områden, framför allt vinster i form av tid och ekonomi för användaren, minskad miljöpåverkan och en utökad medborgarservice för kommunens invånare.

På de terminsvisa stormötena har vi ofta diskuterat servicepunkter men än så länge inte riktigt kommit igång. Det går att genomföra en servicepunkt som ett idéburet offentligt partnerskap.

Låter det intressant? Kontakta Petra Grönhaug.

Så samverkar vi idag

Ring en vän

De seniorföreningar som finns i kommunen har gått ihop och beslutat sig för att göra en insats för att minska ofrivillig ensamhet. Några fantastiska eldsjälar ringer runt till äldre för en pratstund och bjuder in till olika aktiviteter. En fika tillsammans, en konsert eller bussresa. 500 telefonsamtal har det blivit på ett år och fler lär det bli framöver.

Ökad skolnärvaro

En grupp med ungdomar från högstadieskolan Stenbocks flex-grupp kommer till Ulricehamnsbygdens ridklubb en gång i veckan för att rida eller bara vara i stallet och umgås med hästarna. Tanken är att detta ska öka studiemotivationen hos elever som har svårt att klara av en vanlig skolgång. Många gånger handlar det om en bakomliggande NPF-problematik. Flera elever har även stor frånvaro i skolan och detta ska motivera dem att ta sig hemifrån. Det är ett välkommet avbrott för eleverna som gör att man orkar med skolan på ett annat sätt.

Musikbesök hemma hos dig

Genom musikbesök hemma hos äldre hemmaboende, bryts äldres isolering. Sång och musikbesöken gör att de inte känner sig bortglömda. Musiken väcker minner som leder till samtal. Musikern från Kulturgläntan uppmuntrar de äldre till att bjuda hem grannar, vänner och bekanta till musikbesöken. Personal i hemtjänsten och på äldreboenden hjälper till med kontakter.

Samråd

Ett samråd ansvarar för att utveckla och fördjupa samverkan. Samrådet har tagit fram en agenda som lyfter utvecklingsområden, föreningshjälp och kunskapshöjande insatser som viktiga delar för samverkan framöver. Wiktor Öberg (M), Klas Redin (S) och Max Rademacher (enhetschef på strategi- och utvecklingsenheten) representerar kommunen.

Representanterna från civilsamhället är:

  • Gulli Håkansson, Trossamfunden
  • Nils Nilsson, Pensionärsorganisationerna
  • Tomas Jacov, Landsbygdsorganisationerna
  • Elisabeth Frick, Kulturorganisationerna
  • Björn Wilhelmsson, Studieförbunden
  • Peter Svenningsson, Idrottsrörelsen
  • Kristina Wilhelmsson, Funktionsrättsrörelsen

Stormöte 16 oktober

Eftersom mötet är under arkitekturveckan vill vi lyfta frågan om hur civilsamhället kan ta plats i byggnader på landsbygden som inte används fullt ut. Liv Sonntag, landskapsarkitekt LAR/MSA, föreläser om Ätradalsskolans roll och värden – då, nu och i framtiden. Rebecka Engvall, stadsarkitekt, berättar om VERKET – ett projekt för att ta reda på hur området för reningsverket kan användas när det inte längre är i drift.

Konst och kultur ska vara tillgängligt för alla i hela kommunen. Att engagera sig i kulturlivet och ägna sig åt eget skapande främjar samhörighet och välbefinnande. Det är viktiga meningar i  kommunens nyligen antagna kulturplan. Under kvällen ska vi föra dialog hur vi tillsammans skapar en jämlik kulturscen och tillgängliggör kultur oavsett var i kommunen man bor och hur vi hittar metoder för att möta nya målgrupper. Visst låter det intressant?

Datum: 16 oktober
Tid: 17.30 till 20.00, kvällen inleds med mingelfika fram till 18.00
Plats: Folkets Hus, Nygatan 24, Ulricehamn

Anmäl dig senast 1 oktober till petra.gronhaug@ulricehamn.se.

Arbetsgrupp för civilsamhällesfrågor

Kommunens olika verksamheter har bildat en intern arbetsgrupp för civilsamhällesfrågor. Kontakta oss gärna för mer information.

Minnesanteckningar

26 augusti

Närvarande

Gulli Håkansson, trossamfunden
Tomas Jacov, landsbygdsorganisationerna
Kristina Wilhelmsson, funktionsrättsrörelsen
Elisabeth Frick, kulturorganisationerna
Wiktor Öberg, kommunen
Klas Redin, kommunen
Max Rademacher, kommunen
Petra Grönhaug, kommunen

Anmält förhinder

Björn Wilhelmsson, studieförbunden
Peter Svenningsson, idrottsrörelsen
Nils Nilsson, pensionärsorganisationerna

Ny representant i Samrådet

Nils Nilsson SPF Norra Kind och Kommunala rådet för äldrefrågor är utsedd av pensionärsorganisationerna i styrgruppen för ”Ring en vän” till ny representant i samrådet.

Han hälsar till oss men är dessvärre upptagen på annat ikväll och hoppas att kunna delta på kommande möten.

Stormöte om kultur den 16 oktober

Förvaltningens förslag till upplägg för stormötet är att kvällen inleds med temat arkitektur eftersom vi då befinner oss mitt i arkitekturveckan. Myndigheten Arkdes berättar om sin verksamhet oh sitt uppdrag med att gestalta Ulricehamns reningsverk.

Dialogen förs utifrån kommunens nyligen antagna kulturplan. Frågeställningarna blir att hur vi tillsammans skapar en jämlik kulturscen och tillgängliggör kultur oavsett var i kommunen man bor och hur vi hittar metoder för att möta nya målgrupper samt hur vi hittar fler arenor för det demokratiska samtalet.

Petra skickar kulturplanen till alla med anteckningarna.

Mötet tycker att det låter som ett bra förslag och föreslår att vi bokar Folkets Hus för Stormötet. Elisabeth bokar.

Fortsatt dialog från önskelistan 31 januari

Petra visar upp önskelistan och vi lyfter följande frågor för samtal:

Gemensam vaktmästare för föreningar

Landsbygdsalliansen har ett möte för sina föreningar den 10 september där arbetsmarknadsenheten deltar och berättar hur det går att lösa.

Föreningars ekonomiska förutsättningar framåt

Föreningarna måste tänka utanför bidragsboxen. Det vore bra om vi på ett stormöte hittar någon förening som kan visa hur de har gjort, en annan modell för att lösa ekonomin.

Hur får vi yngre personer på stormöten

Det behövs andra modeller för att nå unga.

Ungdomar som hjälper till att få unga till möten.

Möten som tar reda på vad unga vill ha. Vad samlas unga kring?

Elevråd, ungdomsråd

Demokratiträff i föreningen för unga med frågor som ”Hur ska föreningen jobba?” Vad attraherar dig i föreningen?” Vad är viktigt för dig?”

Vi bör tänka på att vara överallt, så att alla tar sig dit.

Studiebesök hos varandra

Mötena framöver ska vara i civisamhällets lokaler. Den vi är hos berättar om sin verksamhet.

Inkomna frågor från civilsamhället

Inga frågor har inkommit.

En aktiv och levande barn- och ungdomskulturscen, En IOP

Elisabeth Frisk berättar om hur Folkets Hus arbetar med sin IOP. Det har hänt massor av aktiviteter under året som gått och mer ska göras under hösten. Några exempel är: pyjamasbio, dans impro, förskoleteater, konsert.

Elisabeth passade också på att berätta om Folkets Hus digra program för hösten. Det är fullt upp med aktiviteter.

Övrigt

Det finns ingen övrig fråga.

Kommande möten

16 oktober Stormöte tema kultur, Folkets Hus
6 november 17-19, Equmeniakyrkans cafeteria
3 februari 17-19
25 mars Stormöte
9 april 17-19

Antecknat av Petra

Ett samråd ansvarar för att utveckla och fördjupa samverkan. Samrådet har tagit fram en agenda som lyfter utvecklingsområden, föreningshjälp och kunskapshöjande insatser som viktiga delar för samverkan framöver. Wiktor Öberg (M), Klas Redin (S) och Max Rademacher (enhetschef på strategi- och utvecklingsenheten) representerar kommunen.

Representanterna från civilsamhället är:

  • Gulli Håkansson, Trossamfunden
  • Nils Nilsson, Pensionärsorganisationerna
  • Tomas Jacov, Landsbygdsorganisationerna
  • Elisabeth Frick, Kulturorganisationerna
  • Björn Wilhelmsson, Studieförbunden
  • Peter Svenningsson, Idrottsrörelsen
  • Kristina Wilhelmsson, Funktionsrättsrörelsen

Publicerat av Ellen Haglund den 4 juli 2023, senast ändrad den 11 november 2024 av Elin Ohlsson

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?