Samverkan med civilsamhället

Kommunen vill hitta nya möjligheter att samarbeta med civilsamhället för att ta oss an framtida utmaningar tillsammans genom att samarbeta på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. Med civilsamhället menar vi föreningsliv, andra ideella grupper och nätverk.

Var vi står idag

Vi har skapat gemensamma spelregler och synsätt som ger bättre förståelse och samarbete. Tillsammans har vi formulerat en struktur för hur samverkan ska ske framöver. Kommunen och civilsamhället ska göra mer verksamhet tillsammans och efterfråga varandras åsikter. För att nå dit behövs civilsamhällets delaktighet i utvecklingen av vårt gemensamma samhälle. Nedan kan du läsa om exempel på hur vi samverkar.

Lots

Kommunen har utsett en lots som kan vara länken mellan kommunen och civilsamhället om det inte redan finns en naturlig koppling mellan organisationerna. Lotsen hjälper kommunens verksamheter att hitta rätt i den mångfald av organisationer som civilsamhället erbjuder men kan också vara en första kontakt för civilsamhället in i kommunen. Lotsen är Petra Grönhaug och hennes kontaktuppgifter finns till höger på sidan.

Servicepunkter på landsbygden

Något som politikerna efterfrågar i samverkan mellan kommunen och civilsamhället är servicepunkter på landsbygden. Servicepunkterna fungerar som en dynamisk serviceinrättning på landsbygden. De blir ett viktigt nav för sin ort och för den service som de kan komma att erbjuda för boende och besökare. De kan bli den naturliga mötesplatsen i en ort.

Genom att etablera servicepunkter på strategiska platser ska behovet av resor till centralorten för enklare ärenden och tjänster minska. Det ger effekter inom många områden, framför allt vinster i form av tid och ekonomi för användaren, minskad miljöpåverkan och en utökad medborgarservice för kommunens invånare.

På de terminsvisa stormötena har vi ofta diskuterat servicepunkter men än så länge inte riktigt kommit igång. Det går att genomföra en servicepunkt som ett idéburet offentligt partnerskap.

Låter det intressant? Kontakta Petra Grönhaug.

Så samverkar vi idag

Ring en vän

De seniorföreningar som finns i kommunen har gått ihop och beslutat sig för att göra en insats för att minska ofrivillig ensamhet. Några fantastiska eldsjälar ringer runt till äldre för en pratstund och bjuder in till olika aktiviteter. En fika tillsammans, en konsert eller bussresa. 500 telefonsamtal har det blivit på ett år och fler lär det bli framöver.

Ökad skolnärvaro

En grupp med ungdomar från högstadieskolan Stenbocks flex-grupp kommer till Ulricehamnsbygdens ridklubb en gång i veckan för att rida eller bara vara i stallet och umgås med hästarna. Tanken är att detta ska öka studiemotivationen hos elever som har svårt att klara av en vanlig skolgång. Många gånger handlar det om en bakomliggande NPF-problematik. Flera elever har även stor frånvaro i skolan och detta ska motivera dem att ta sig hemifrån. Det är ett välkommet avbrott för eleverna som gör att man orkar med skolan på ett annat sätt.

Musikbesök hemma hos dig

Genom musikbesök hemma hos äldre hemmaboende, bryts äldres isolering. Sång och musikbesöken gör att de inte känner sig bortglömda. Musiken väcker minner som leder till samtal. Musikern från Kulturgläntan uppmuntrar de äldre till att bjuda hem grannar, vänner och bekanta till musikbesöken. Personal i hemtjänsten och på äldreboenden hjälper till med kontakter.

Samråd

Ett samråd ansvarar för att utveckla och fördjupa samverkan. Samrådet har tagit fram en agenda som lyfter utvecklingsområden, föreningshjälp och kunskapshöjande insatser som viktiga delar för samverkan framöver. Wiktor Öberg (M), Klas Redin (S) och Max Rademacher (enhetschef på strategi- och utvecklingsenheten) representerar kommunen.

Representanterna från civilsamhället är:

  • Gulli Håkansson, Trossamfunden
  • Nils Nilsson, Pensionärsorganisationerna
  • Tomas Jacov, Landsbygdsorganisationerna
  • Elisabeth Frick, Kulturorganisationerna
  • Björn Wilhelmsson, Studieförbunden
  • Peter Svenningsson, Idrottsrörelsen
  • Kristina Wilhelmsson, Funktionsrättsrörelsen

Stormöte 25 mars

Nästa stormöte är 25 mars med tema ”Utvärdera och tänka framåt i samverkan”. Inbjudan kommer när det närmar sig.

Arbetsgrupp för civilsamhällesfrågor

Kommunens olika verksamheter har bildat en intern arbetsgrupp för civilsamhällesfrågor. Kontakta oss gärna för mer information.

Minnesanteckningar

6 november

Närvarande

Nils Nilsson, pensionärsorganisationerna
Tomas Jacov, landsbygdsorganisationerna
Gulli Håkansson, trossamfunden
Peter Svenningsson, idrottsorganisationerna
Kristina Wilhelmsson, funktionsrättsorganisationerna
Wiktor Öberg, kommunen
Max Rademacher, kommunen
Petra Grönhaug, kommunen

Frånvarande

Björn Wilhelmsson, Studieförbunden
Elisabeth Frick, Kulturorganisationerna

Presentationsrunda

Eftersom Nils är ny i gänget genomförs en presentationsrunda.

Gulli hälsar välkommen och berättar om kyrkans verksamhet

Bifogar en presentation med anteckningarna. Equmeniakyrkan har 660 församlingar i Sverige. Församlingen i Ulricehamn har 150 medlemmar. De har en anställd och det är pastorn Peter Andersson. Förutom gudstjänst, bön och nattvardssammankomster genomför församlingen bl.a. språkcafé varje torsdag och sopplunch varannan torsdag. De förser också hjälpbehövande barnfamiljer med matkassar med hjälp av mat från ICA Maxi. Kyrkans barn och ungdomsorganisation heter Equmenia. I Ulricehamn har de scout och tonårsverksamhet. Föreningar och privatpersoner kan hyra lokal i kyrkan. I övrigt finansierar de sin verksamhet genom frivilla gåvor, kyrkoskatt, insamlingar och testamentsmedel.

Utvärdering av stormöte om kultur den 16 oktober

Det var ett bra och intressant möte. Däremot var det svårt att diskutera frågan om demokratiskapande.  Det är bra med en inledning som exemplifierar. Mycket kultur genomförs i kommunen som inte alltid syns. Vi har många lokaler att bedriva kultur på, även på landsbygden. Frågan är väl om man vet om att saker händer. Facebook är ett bra hjälpmedel. Sammanställningen från materialet kommer att skickas till kultur och fritid.

Stormötet 25 mars

Vi har tidigare beslutat om både datum och tema för nästa stormöte. Tema: Utvärdera samverkan och tänk framåt. Under nästa år ska riktlinjen om samverkan revideras.

Inkomna frågor från civilsamhället

Peter har lämnat in frågan att han gärna vill presentera funkisidrottskolan för samrådet eftersom det är en bra samverkan som genomförs. Det är Gymmix, UIFK, UIF, SISU, Parasport Västra Götaland tillsammans med kommunen, Ulricafonden och Ica tornet som genomför ett projekt tillsammans som kommer att fortsätta även under 2025.

Funkisidrottskolan är igång sedan den 1 oktober och de träffas en gång per vecka. Deltagarna får prova på olika sporter. Det är ca 20 personer som deltagit under hösten mellan 7-40 år. Deltagarna blir medlemmar i UIF på grund av försäkringen och aktivitetsstödet delas sedan mellan de olika föreningarna. Deltagarna har med sig en anhörig. Det är en gemensam terminsavslutning den 3 december och nystart i februari.

Ljusfesten 20 november

Kommunen startade förra året en ny tradition med att genomföra en ljusfest på barnkonventionens dag. Barn på förskolorna dekorerar burkar till ljuslyktor som ställs upp i formation på torget utanför rådhuset. Batteriljus tänds i dem och Kommunfullmäktiges ordförande håller tal till barnen och en allsång kommer att sjungas.

Den enda föreningen som deltog förra året var Rädda barnen. I år har vi jobbat för att utöka det antalet och det blir Svenska kyrkan genom att vi har ett kulturarrangemang i Församlingsgården med barn från kulturskolan och Bogesundsskolans åk 4. På torget finns scouter från både Equmenia och Svenska kyrkan, ridklubben kommer att ha käpphästhoppning och Rädda barnen finns på plats och delar ut böcker och godsaker. Kommunala verksamheter finns också på torget och visar upp sin verksamhet.

Landsbygdsturné

Tomas berättar om samverkan genom en landsbygdsturné. Landsbygdsalliansen, NUAB, kommunens volontärsamordnare, koordinator för skolan och Petra som lots för civilsamhället är ute på turné för att träffa föreningar i fyra kransorter; Dalum, Blidsberg, Marbäck och Vegby.

Att klusta föreningar geografiskt har varit en punkt på önskelistan för samrådet. När Landsbygdsalliansen funderade över nya tillvägagångssätt föreslog Petra den formen av samverkan.

Det verkar slå bra ut och ca 20 deltagare per ort har kommit för att diskutera hur man kan förbättra för t.ex. ortens unga och äldre. En utvärdering av de fyra orterna kommer att ske för att efter det sedan ta ställning till om samverkan fortsätter i andra kransorter under 2025.

Civilsamhällets lösningar för klimat och biologisk mångfald

Utskickat med dagordningen fanns en länk till en utlysning av medel från Västra Götalandsregionen om medel för civilsamhällets lösningar för klimat och biologisk mångfald. Den inbjudan är utskickad till samtliga föreningar i föreningsregistret och till de som brukar delta på våra stormöten. Sprid gärna information vidare. Ola Alinvi som är kommunens mijöstrateg är behjälplig om ni vill diskutera frågan innan ni skickar in ansökan. I december ska ansökan vara inskickad.

Civilsamhällets lösningar för klimat och biologisk mångfald (vgregion.se) 

Fortsatt dialog från önskelistan 31 januari

Tiden går fort och vi hinner inte med den här punkten på dagens möte

Övrigt

Petra berättar att kommunstyrelsen sedan förra samrådsmötet tagit beslut om ett nytt idéburet, offentligt partnerskap, IOP. Det är den yttersta formen av samverkan som vi kan genomföra. Den här gången var det tillsammans med seniorföreningen Oasen och sektor välfärd i kommunen.  Wiktor berättar att vi sedan länge haft en samverkan men att den nu har formaliserats och att inga ytterliga medel tillsätts. Avtalet kommer inom kort upp på webben med de andra två avtalen om IOP som kommunen har tecknat med civilsamhället.

Peter berättade om Riksidrottsförbundet och Antidoping Sveriges utbildning för att bli certifierade som vaccinerade föreningar i dopingfrågor. Föreningarna som deltog ska ta fram en handlingsplan mot doping.

Kommande möten

3 februari Kristina bokat Trädgården. 9 april var inbokad sedan tidigare men vi beslutar oss för att byta dag till den 8 april. Petra ändrar i kallelsen. Förslag på att vi ska besöka Vuxenskolan. Petra bokar.

Ett samråd ansvarar för att utveckla och fördjupa samverkan. Samrådet har tagit fram en agenda som lyfter utvecklingsområden, föreningshjälp och kunskapshöjande insatser som viktiga delar för samverkan framöver. Wiktor Öberg (M), Klas Redin (S) och Max Rademacher (enhetschef på strategi- och utvecklingsenheten) representerar kommunen.

Representanterna från civilsamhället är:

  • Gulli Håkansson, Trossamfunden
  • Nils Nilsson, Pensionärsorganisationerna
  • Tomas Jacov, Landsbygdsorganisationerna
  • Elisabeth Frick, Kulturorganisationerna
  • Björn Wilhelmsson, Studieförbunden
  • Peter Svenningsson, Idrottsrörelsen
  • Kristina Wilhelmsson, Funktionsrättsrörelsen

Publicerat av Ellen Haglund den 4 juli 2023, senast ändrad den 26 november 2024 av Elin Ohlsson

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?