Trafikregler och trafiksäkerhet

Vi samarbetar med Polisen och Trafikverket för att öka säkerheten i trafikmiljön. För att skapa en säkrare miljö utför vi trafikmätningar, planerar för hastighetsdämpande åtgärder och mycket mer.

Lokala trafikföreskrifter

Utöver generella trafikregler som gäller i hela landet, finns även lokala trafikregler för att öka säkerheten och framkomligheten. Det kan till exempel vara en hastighetsbegränsning eller ett förbud att stanna eller parkera. Vi beslutar om de de lokala trafikreglerna inom tätbebyggt område i kommunen. Dessa finns samlade i Transportstyrelsens databas. Om du har synpunkter eller vill lämna förslag på en lokal föreskrift är du välkommen att kontakta oss.

Transportstyrelsens databas för trafikföreskrifter (transportstyrelsen.se)

I Ulricehamns kommun får du ha ditt fordon på tomgångskörning i högst en minut. I våra lokala föreskrifter kan du läsa mer om tomgångskörning.

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Ansök om trafiköar

Du kan hyra trafiköar för att dämpa hastigheten på gatan där du bor. Innan du gör det behöver du prata med boende längs gatan och få deras godkännande.

Ansökan om utplacering av trafiköar (pdf)

Kostnad

Du kan hyra två trafiköar för 1 620 kronor inklusive moms under april till oktober. Behöver du fler, kostar varje extra trafikö 540 kronor inklusive moms. Du kan hyra upp till fyra trafiköar per gatuavsnitt.

Regler

Trafiköarna ska stå i närheten av din fastighet på gatan där du bor, med undantag för flerbostadshus. För att vi ska kunna städa och snöröja gatan, behöver du som kontaktperson se till att det är möjligt. Trafiköarna får inte placeras närmare en korning än 15 meter. Varje sida ska också ha en fri sikt på 15 meter. Det är viktigt att trafiköarna är synliga, även i mörker. Därför får du inte parkera ditt fordon intill någon av trafiköarna.

Ditt ansvar som kontaktperson

Som kontaktperson behöver du vara tillgänglig. Om du ska åka någonstans, behöver du utse en annan person längs gatan som vi kan kontakta vid behov. För att trafiköarna ska vara säkra, behöver du och dina grannar se till att de inte blir en plats för barn att leka på.

Vi bestämmer tillsammans var trafiköarna ska placeras. Som kontaktperson behöver du se till att de inte flyttas. Placeringen ska dokumenteras.

Ansök om tillstånd för tunga, långa eller breda transporter

Om du har en transport som är väldigt tung, lång eller bred behöver du söka dispens hos oss för att köra med transporten i Ulricehamns kommun. Handläggningstiden är minst tre arbetsdagar och ansökan kostar 600 kr.

Ansökan om dispens tung transport (pdf)

Om du ska köra transporten genom flera kommuner behöver du söka dispens hos Trafikverket.

Trafikverket dispenstransport (trafikverket.se)

Ansök om bidrag för bullerskydd

Om du som fastighetsägare utsätts för hög bullernivå från kommunal gata, kan du söka bidrag för att minska nivån. Om intresset för att söka bidrag är stort, prioriteras de fastighetsägare som är mest utsatta. Bidraget betalas ut när du har genomfört åtgärderna.

Regler för bidrag till bullerskyddsåtgärder (pdf)
Ansökan om bidrag för bullerdämpande åtgärder (pdf)

Ansök om ny eller ändrad infart

Om du vill ansluta eller ändra en utfart från din fastighet till kommunens gata, behöver du ansöka om tillstånd. Innan du ansöker, bör du undersöka om det går att skapa en parkering på din tomt eller använda de utfarter som redan finns. Bifoga en skiss med mått över din önskade infart när du ansöker.

Ny, ändrad eller flyttad ut- eller infart

Om vi anser att en infart kan byggas, behöver du som fastighetsägare lämna in en mer detaljerad ritning över placering av infarten samt hur infarten ska byggas.

Inför din ansökan

Om du har ansökt om bygglov vid nyproduktion behöver du inte göra en separat ansökan för in- och utfart. Om du däremot vill bygga en ny eller ändra utfarten vid din befintliga fastighet kan du behöva bygglov. Vi behandlar varje ansökan individuellt och baserar beslutet på hur trafiksäkerheten och driften påverkas. Om det är utfartsförbud i detaljplanen, kan vi inte godkänna din ansökan.

Tänk på att murar, plank och häckar får inte vara högre än 0,8 meter inom en sikttriangel som sträcker sig 2,5 meter åt varje håll. Avståndet till övergångsställe eller passage får inte vara mindre än 10 meter. Även avståndet till korsande väg, på utfartens sida, behöver vara minst 10 meter. Du bör undvika backning över gång- och cykelbana. Backning ut på huvudgata och huvudcykelväg är inte tillåtet.

Intill skolor ställs högre krav på trafiksäkerhet.

Kostnad

Det kostar ingenting att ansöka om ny eller ändrad infart, men om åtgärden kräver bygglov tar vi ut en taxa. Om vi behöver göra anpassningar i gatan i samband med åtgärden, behöver du som fastighetsägare betala kostnaden för det.

Publicerat av Elin Ohlsson den 17 december 2024, senast ändrad den 7 januari 2025 av Sabina Eskil

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?