Försäljning och servering av folköl

Den som bedriver detaljhandel med eller servering av öl klass två ska anmäla det i den kommun der detta sker.

Försäljning får inte påbörjas innan anmälan gjorts.

Öl klass två, eller folköl, är en maltdryck som har en alkoholhalt överstigande 2,25 men inte mer än 3,5 volymprocent.

Regler

Försäljning av folköl ska ske i en lokal som är registrerad som livsmedelsanläggning i den kommun där försäljningen sker. Butiken ska vara avsedd för stadigvarande försäljning av livsmedel.

Servering av folköl ska ske i en lokal som är registrerad som livsmedelsanläggning i den kommun där serveringen bedrivs. Lokalen ska vara lämplig för stadigvarande verksamhet med livsmedel. Mat ska serveras samtidigt. Den som har serveringstillstånd får även servera folköl eftersom tillståndshavaren redan uppfyller alkohollagens regler för serveringstillstånd.

Även i följande situationer får folköl serveras utan tillstånd:

  • Vid ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaderna för inköp av dryckerna och i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
  • Till de boende och deras besökare på sådana särskilda boenden där måltidsservice tillhandahålls.

Om du inte längre vill sälja folköl behöver du anmäla det till kommunen. Om du glömt att informera kommunen och en handläggare kommer på ett tillsynsbesök kommer du få betala för besöket.

Egenkontroll

Den som säljer folköl ska utöva särskild kontroll över försäljningen och se till att personalen har nödvändiga kunskaper om vad som gäller vid försäljning av folköl.

Egenkontrollprogram folköl (pdf)

 

Publicerat av Anders Rosenberg den 3 februari 2025, senast ändrad den 3 februari 2025

Hjälpte informationen på denna sida dig?