Samhällsstörningar att vara förberedd på

Samhällsstörningar inträffar och kan påverka oss i olika grad beroende på dess omfattning.

Som samhällsstörning räknas bland annat större elavbrott, naturolyckor, större trafikolyckor, terrorism etcetera. Vissa händelser inträffar relativt ofta, medan andra uppstår utan förvarning. Att vara påläst och vara förberedd är det bästa du kan göra.

Avbrott och störningar i försörjningssystem

I dag upplever vi det självklart att det ska komma vatten ur kranen, att bostaden ska vara varm och att mobilnätet ska fungera. Men det finns flera viktiga försörjningssystem där störningar kan uppstå, som el-, dricksvatten-, värme-, livsmedels-, avlopps- och dagvattenförsörjning. Störningar kan också drabba våra elektroniska kommunikationer och transporter.

Som privatperson kan du se till att ha tillgång till rena kärl för att hämta nödvatten, förråd av torra livsmedel, stormkök för matlagning, batteridriven radio för information och liggunderlag vid evakuering. Förbered dig för olika störningar.

Råd till privatpersoner hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (msb.se)

Naturolyckor

Naturolyckor kallas till exempel översvämningar, isstormar, värmeböljor och stormar. Jordens klimat håller på att förändras i snabbare takt än någonsin, vilket gör att naturolyckorna ändrar karaktär och inträffar oftare.

Som privatperson kan du följa SMHI:s vädervarningar och myndigheternas rekommendation i samband med varningarna. Det finns kartor hos oss som visar var risken för översvämningar är störst. Bor du i ett område där det är risk för översvämning kan du fundera ut bästa läget för en tillfällig barriär som ska skydda det som är viktigast om vattnet skulle stiga. En annan egenberedskap är att hyra eller köpa pumpar i god tid och träna på att använda dem.

Olyckor

Olyckor som brand i byggnad, skogsbrand, trafikolycka och olyckor med farligt gods kan alla innebära samhällsstörningar. För att förebygga kan du tänka på hur du agerar och att använda lagstadgad skyddsutrustning. Ha brandvarnare som du testar regelbundet, brandsläckare, broddar vintertid och en första hjälpen-väska i bilen. Att använda bilbälte i buss och bil, eller hjälm när du cyklar är bra livförsäkringar.

Sjukdomar

En epidemi som sprider sig över stora delar av världen kallas för pandemi. En sjukdom som sprider sig mellan djur kallas epizooti. Vissa sjukdomar kan även smitta mellan människor och djur och kallas då zoonoser. Du kan förebygga genom att vaccinera dig, hålla god handhygien och i övrigt följa myndigheternas råd och rekommendationer.

Propaganda

Propaganda är information som sprids för att föra fram en agenda, ett visst budskap eller väcka positiva eller negativa känslor för något eller någon. Det kan handla om politik, religion eller förändring. Det kan också handla om en innehavare av eller en kandidat till ett politiskt eller religiöst ämbete eller en befattning. Syftet är inte att informera utan att påverka. Innehållet brister ofta i saklighet, är avsiktligt ofullständigt, vinklat eller rentav falskt. Propaganda är en viktig del av psykologisk krigföring, och den som sänder budskapet är som regel part i målet. Detta kan ske via social medier, men också via andra informationkampanjer i form av flygblad, webbsidor och traditionell media. Var källkritisk till den information du får.

Terrorism

Med terrorism menas gärningar som syftar till att skapa fruktan, att skapa kaos, demoralisera och bryta ner den befintliga samhällsordningen. Det kan exempelvis handla om mord, olaga frihetsberövande, skadegörelse, spridande av smitta och sabotage. Terrorism drabbar urskillningslöst. Den är inte beroende av vem som dödas eller skadas, utan skapar skräck genom det faktum att vem som helst kan bli nästa offer. Risken att du ska drabbas av ett terrorattentat är liten, men genom att vara förberedd ökar du dina chanser att klara dig om det trots allt inträffar.

Krig

I Sverige använder vi oftast ordet krig, men internationellt används istället begreppet väpnat angrepp. Det säkerhetspolitiska läget har under senare tid ändrats både i Europa och Sverige. Ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot vårt land. Sverige blir oundvikligen påverkat om en säkerhetspolitisk kris eller väpnad konflikt uppstår i vårt närområde. Regeringen fattar beslut om höjd beredskap när Sverige är i krigsfara eller i krig. Då träder ett antal vilande lagar i kraft, till exempel ransoneringslagen.

Om kriget eller krisen kommer (pdf)

Ännu ej kända risker och hot

Det finns också risker och hot som ännu inte är kända. Få människor var i förväg förberedda på de åtgärder som behövde vidtas i samband med coronapandemin. Andra exempel samhällskriser som var otänkbara innan de inträffade är flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 och askmolnet som bildades i samband med den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010.

Publicerat av Elin Ohlsson den 28 september 2021, senast ändrad den 5 december 2024 av Anders Rosenberg

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?