Elda effektivt i vinter

Går du i tankar på att nyttja eldstaden för att sänka dina uppvärmningskostnader? Vedeldning är en av många källor till luftföroreningar i vårt avlånga land, men det finns stora möjligheter att minska utsläppen genom att elda på rätt sätt. Vi berättar hur du med en effektiv brasa kan göra en insats för både plånboken och miljön i vinter.

Yxa i stubbe framför staplade vedträn

Elda för sparade slantar och bättre miljö

Vill du bidra till att luften blir bättre för dig och dina grannar, gynna plånboken och minska utsläppen genom att elda på rätt sätt? Vi tänkte väl det. Här kommer några tips på vägen.

Använd ved med rätt fukthalt

Veden ska vara lagom torr. Så, vad är lagom? En tumregel är att låta veden ligga utomhus under tak i närmare ett år innan den används. När du tar in veden, ska du använda den inom ett par veckor, för att den inte ska bli för torr. Ett för torrt vedträ brinner upp snabbare, ger mindre värme och bidrar till mer utsläpp.

Tänk på att du inte får elda med något annat än ved i din eldstad. Avfall innehåller farliga ämnen som sprids ut i luften från din skorsten.

Få fart på elden

Är det okej att använda tändmedel? Svar ja. För att få fart på elden och på så vis minimera utsläppen kan du använda dig av braständare, som till exempel briketter. Det går också bra att använda flisor från vedträn. Däremot ska du inte använda tändvätska – att elda säkert är minst lika viktigt som att elda hållbart.

Håll brasan vid liv

När du har tänt brasan ska lågorna vara klargula och livliga. Om lågorna är alltför kraftfulla kan du behöva minska lufttillförseln med hjälp av spjället. Vill du hålla igång brasan när veden brunnit upp? Öppna upp spjället helt och fyll på med fler vedträn på glödbädden.

Spana in röken

Har du någon gång tittat på röken som kommer ut ur din skorsten? Om du eldar på rätt sätt ska den inte synas alls. Är det kallt ute kan eldningen skapa kondens som ser ut som vit rök, vilket inte är farligt. Om röken däremot är gul, grå eller svart bör du kontakta din sotare för att ta reda på vad det kan bero på.

Att tänka på inför vinterns brasmys

Visste du att en av de vanligaste orsakerna till brand i villor och småhus är relaterade till eldstäder? Felaktig eldning, som att elda för kraftigt eller med strypt lufttillförsel, är en vanlig orsak till brand. Att sotningen inte utförts på rätt sätt är en annan. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tipsar om hur du eldar säkert hemma.

Elda i kamin (MSB)

Om du går i tankar på att installera en eldstad i ditt hem behöver du anmäla det till oss. Det gäller även om du planerar att installera en insats i din befintliga spis.

Anmälan om eldstad

10 snabba energispartips

Med små och enkla medel kan vi tillsammans göra stor skillnad. Vi ger dig några tips på vad du kan göra för att minska din energiförbrukning.

  • Byt till LED-lampor
  • Låt inte hemelektronik vara i standby-läge
  • Stäng av värmen i rum som inte används
  • Se över tätningslister vid fönster och dörrar
  • Stäng spjället i öppna spisen när den inte används
  • Diska och tvätta i full maskin
  • Undvik att torktumla
  • Stäng av eller sänk golvvärmen
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
  • Utnyttja eftervärmen i ugnen

Mer läsning? På Allmännyttans hemsida hittar du fler energispartips för hemmets alla rum.

Energispartips hos Allmännyttan

Publicerat av Elin Ohlsson den 2 november 2023, senast ändrad den 4 januari 2024 av Anette Westerlund

Kontakt