Beslut i korthet – kommunstyrelsen 2 maj

Här får du en kortfattad beskrivning av några av de beslut som togs under mötet den 2 maj. Se ärenden och handlingar för fullständig information.

Ulricehamns kommunvapen, en blå vapensköld med bokstaven "U" och en krona.

Positivt om Ulricehamnsförslag och allmänhetens frågestund

Det har skett en uppföljning av två demokratireformer, det som kallas Ulricehamnsförslag och Allmänhetens frågestund. Politikerna i kommunstyrelsen föreslår att uppföljningen godkänns och läggs till handlingarna.

Ulricehamnsförslag är en möjlighet för kommuninvånare att lämna förslag. Allmänhetens frågestund är en möjlighet att ställa frågor till ledande politiker och få svar under ett fullmäktigemöte. Båda möjligheterna har funnits i drygt ett år.

Enligt uppföljningen ser både politiker och tjänstepersoner positivt på de båda reformerna. Det sägs till exempel att Ulricehamnsförslag har inneburit att förvaltningen kan arbeta mer effektivt och utreda de förslag som de vet intresserar och är viktiga för ulricehamnarna. Även politikerna upplever att de förslag som kommer till dem har mer dignitet.

Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

Underlag och handlingar i ärendet (pdf)

Tingsholmsgymnasiet föreslås få pengar till marknadsföring

De styrande politikerna har gett förvaltningen uppdraget att Tingsholms nationella program ska öka sin attraktionskraft, bland annat genom marknadsföring. Politikerna i kommunstyrelsen har nu tagit del av en rapport utifrån det uppdraget, och föreslår att den läggs till handlingarna.

Dessutom föreslås skolan få 200 000 kronor detta året för sin marknadsföring. Och politikerna föreslår dessutom att ett mål för skolan läggs till det ursprungliga uppdraget om ökad attraktionskraft. Målet är att minst 65 procent av eleverna i årskurs nio väljer skolan. Detta mål ska vara uppnått vid mandatperiodens slut.

Nu går ärendet vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Underlag och handlingar i ärendet (pdf)

Pengar till gång- och cykelväg

Kommunstyrelsen beviljar pengar för utbyggnad av en gång- och cykelväg i bostadsområdet Fredriksberg utmed kvarteret Stockrosen och fram till Grönahögsvägen.

Investeringen på 1,5 miljoner kronor gör det möjligt att bygga ny gång- och cykelväg norr om Stockrosen. Denna sammanlänkas då med den nya gång- och cykelvägen utmed Grönahögsvägen.

Underlag och handlingar i ärendet (pdf)

Övriga ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

  • Kommunstyrelsen föreslår att partistöd för 2024 ska betalas ut enligt förslag.
  • Kommunstyrelsen föreslår att verksamhetsberättelsen för Överförmyndare i samverkan godkänns och läggs till handlingarna.
  • Kommunstyrelsen föreslår att utredningen av kostnaden för avgiftsfria blöjor godkänns.
  • Kommunstyrelsen föreslår att en motion från Socialdemokraterna ska avslås. Motionen är att ta fram en handlingsplan för att minska antalet långtidssjukskrivningar. Den avslås med hänvisning till att förvaltningen redan arbetar med detta.
  • Kommunstyrelsen föreslår att en motion från Nya Ulricehamn avslås. Motionen är att utveckla självstyrande grupper inom sektor välfärd. Den avslås med hänvisning till att kommunen redan har en väl fungerande organisation.

Övriga beslut av kommunstyrelsen

  • Kommunstyrelsen antar en ändring i kommunstyrelsens delegationsordning och tidigare version upphävs.
  • Kommunstyrelsen antar nya regler för skolskjuts, som ersätter tidigare regler.
  • Kommunstyrelsen ställer sig inte positiva till en ansökan om att utöka en fristående gymnasieskola i Borås stad.

 

Publicerat av Anders Rosenberg den 2 maj 2024, senast ändrad den 2 maj 2024 av Eva Wallin