Linda Larsson Järleklint, alkoholhandläggare

Sverige har en strikt alkohollag. Den finns till för att begränsa konsumtionen och motverka alkoholskador. Vill du servera alkohol och sälja den måste ansöka om tillstånd hos kommunen. Det arbetar Linda Larsson Järleklint med i Ulricehamns kommun.

Bild på medelålders kvinna i grön jacka som leende står med gågatan i Ulricehamn i bakgrunden. Linda Larsson Järleklint på gågatan i Ulricehamn.Linda Larsson Järleklint, alkoholhandläggare

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

– Mina arbetsdagar är väldigt varierande. Jag arbetar aldrig en hel dag med samma sak. Jag tar emot ansökningar och handlägger dem. Jag pratar en hel del med dem som söker alkoholtillstånd och även dem som redan har tillstånd. Det krävs en hel del kunskap från dem som söker och jag försöker guida dem i ansökan. Därefter är det till exempel ett skriftligt prov från Folkhälsomyndigheten som man måste göra under min övervakning. När ansökan kommit in skickar jag förfrågningar om den sökande till andra myndigheter som polisen och skattemyndigheten till exempel. Man måste kunna visa att man är en skötsam person bland annat.

Vad är det roliga i ditt jobb?

– Jag trivs! Jag gillar mina jobbarkompisar och jag gillar att möta krögare och verksamhetsutövare. Jag känner att jag har politikernas och chefernas förtroende för professionen. Det är en förutsättning för att man ska kunna göra ett bra jobb.

Vad skulle kunna utvecklas så att du kan trivas ännu bättre?

– Det finns förbättringsområden. Jag har jobbat med handläggning och tillsyn av serveringstillstånd sedan januari 2019. När jag började såg det helt annorlunda ut med det arbete som gjordes jämfört med nu. Nu vet jag mer och kan mer och vi har jobbat häcken av oss för att komma till rätta med de problem vi hade då. Det har vi lyckats bra med tycker jag.

Publicerat av Anette Westerlund den 6 augusti 2020, senast ändrad den 10 januari 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?