Nominerade byggnader till Årets hus 2021

Varje år sedan 1994 har priset Årets hus delats ut till den byggherre som under det gångna året mest framgångsrikt visat prov på gott byggnadsskick, stilkänsla, hållbart byggande, miljöanpassning och/eller kulturhistorisk hänsyn vid uppförande, ombyggnad, tillbyggnad, restaurering eller renovering i Ulricehamns kommun. Under nomineringsperioden, som nu har avslutats, har vi fått in sex stycken nomineringar som uppfyller de kriterier som finns. Vinnaren utses av en kommitté i april.

Byggnad i centrala Ulricehamn

Domherren 1

Byggherre

Rikard Hansson, VD Hanssons Hus.

Motivering

Ända ner till stommen var vi nere och vände i både tak och väggar. Sedan isolering med hänsyn till energi och ljud. Nya regler för ström, brand, VVS och modern teknik samsas med de över hundra år gamla dörrar, fönster och snickerier som omtänksamt får livet åter. I kombination med möbler på återbruk och second hand blir det en ombonad och hemkär känsla för medarbetarna som på daglig basis nyttjar huset som kontor.

Domherren 2

Byggherre

Rikard Hansson, VD Hanssons Hus.

Motivering

Efter både tidens tand och de parallella anpassningar som skett i huset var det med växlande resultat som den nationalromantiska stilen behållits i fastigheten. Kostnadseffektiva lösningar för ändamålet har dugit gott. Kanske var nekandet av q-märkning på tidigt 1980-tal en bidragande faktor.

Byggnaden kunde med små justeringar i plan bli fyra lägenheter. Fönster behålls och adderades energiglas för hög komfort och låg miljöpåverkan, även kakelugnarna behölls med en insats för funktionen. Kombinationen i att omtänksamt behålla husets ursprung tillsammans med skandinavisk modernitet på ytskikt skapar en värme för husets nya boende, som förlänger husets historia många år framöver.

VILLA P – Fridhemsgatan 54

Byggherre

Maria och Stefan Palm.

Motivering

Tomten är belägen på en västsluttning med utsikt mot en lång vacker sjö, med dramatiska kullar på motsatta sidan. På ömse sidor om huset ligger andra hus, men mot sjön och mot husets baksida är det ängar och lövskog. Tack vare att entré och parkering förlades till husets östersida, kunde västersidan ge plats åt terrasser i olika nivåer, liksom en swimmingpool och ett japanskt bad. På källarplan finns förutom ett par sovrum, plats för diverse aktiviteter, såsom yogarum, biorum, gym och bastu. På entréplan finns vardagsrum, matsal och kök i fil, alla tre med direktkontakt med terrassen, pool och sjön. Vi finner också en generös groventré, samt tvättstuga och garage. Matsalen, som ligger mellan murarna, utgör husets nav, där trappan med sitt stora fönsterparti ger genomsikt. På övre plan finns tre sovrum med tillhörande badrum och klädkammare, ett mer privat vardagsrum och en terrass med öppen spis samt utsikt över ängar och sjö.

Stor materialitet var en ambition både invändigt och utvändigt och har resulterat i en palett av gedigna material, som genom sina skiftande färger och karaktärer samverkar till en harmonisk helhet. En röd tråd har varit att välja äkta material som kan åldras på ett fint sätt, så att hemmet kan älskas i generationer.

Strandgatan 42/Fiskebacken 7

Byggherre

Hökerum Fastigheter.

Motivering

Jag nominerar den gamla lagerbyggnaden ”blå hallen” på Strandgatan 42/Fiskaregatan fd. Bogesunds väveri som Hökerum Fastigheter har byggt om. Motiveringen förklarar sig i bilderna, då det nya utseendet är riktigt snyggt.

Yttre Vång, Bältaregården Timmele

Byggherre

Margareta Klippare-Brostorp.

Motivering

Ett gammalt hus som har blivit omgjort till vävstuga. Huset är byggt 1976 (1876? reds anm.) och har använts som förvaring för redskap och under huset var det potatis-och rotfruktskällare. Huset började repareras 2020. Plåttaket är nytt och på det har monterats solceller. Huset har beklätts med ny panel. Inuti huset har mycket återanvänds från en gammal riven drängstuga, panelen på väggarna, fönster och ytterdörr. Ägare till vävstugan är Margareta Brostorp- Klippare, Yttre Vång Bältaregården, Timmele. Jag tycker att det är roligt när man kan ta vara på gammalt och göra det användbart. Dessutom har man haft ett miljötänk under reparationen.

Nöre 2:2

Byggherre

Anne och Ove Lind.

Motivering

Med envishet och stort personligt engagemang har Anne löst uppgiften att uppföra ett åttkantigt växthus som ingen byggare ville ta sig an.

Publicerat av Elin Ohlsson den 24 mars 2022, senast ändrad den 14 april 2022 av Anette Westerlund

Kontakt