Stig har varit kommunskatt i snart 40 år

Bra kollegor och mötet med eleverna har fått musiklärare Stig Josefsson att stanna kvar i kommunen sedan 1985. Så i snart fyra decennier har han varit en av alla våra kommunskatter.

Man med trumpet framför tegelbyggnad.Stig har varit kommunskatt i snart 40 år.

Han är själv en produkt av den kommunala musikskolan, berättar han. På den tiden började alla med blockflöjt. När han i fjärde klass fick välja instrument själv blev det trumpet. En kompis tyckte sedan att han borde gå musikgymnasium i Göteborg, och så blev det. Han fortsatte sedan på den inslagna linjen med studier vid bland annat musikhögskolan i Göteborg där han sedan gick ut som musiklärare.

Leda orkestrar roligt

Det var inte självklart att söka sig till läraryrket. Grunden var en längtan att få spela mycket, och då tycktes läraryrket vara en bra väg som erbjöd både detta och en stabil inkomst. Ganska snart fick han jobb i musikskolan i Ulricehamn och där har han alltså blivit kvar och genom åren undervisat generationer av ulricehamnare i trumpet och piano.

Nu syns han bland annat i skolorna i Blidsberg, Dalum, Timmele och Hössna. Att leda orkestrar har också varit en rolig del av jobbet, säger han.

Alltid haft bra kollegor

Hur kommer det sig då att han blivit kvar här så länge?

-Jag har alltid haft bra kollegor. Vi har haft väldigt roligt ihop. Det är bra och trevlig personal i kommunen. Det är en bra kommun på alla sätt, säger han.

Dessutom tycker han att tjänsten som musiklärare innebär att visst mått av frihet att själv styra sitt arbete. Han talar också om glädjen i att få arrangera en stor konsert och sedan få känna efteråt att det gick bra.

Glädje i kontakt med elever

Men inte minst finns det mycket glädje i kontakten med eleverna, att få följa dem under flera år och se deras utveckling.

-Jag uppskattar mer och mer de här mötena med eleverna, när de kommer på hur man ska göra och det glittrar till i ögonen. Det är en fantastisk belöning.

Nu närmar sig pensionen. Han är 64 år. Men några bestämda planer har han inte, utan tar ett år i taget. Skulle han pensionera sig kanske det blir mer av fritidsintressena. Som bland annat kan innebära spel med blåsinstrument av äldre modell, iklädd uniform från 1800-talet, i militärorkestern Frista’ He’ sextetten.

Eller så blir det mer motionerande. Relativt sent i livet började han med konditionsidrott genom löpning och skidåkning. Så elva Vasalopp har det blivit.

Men ett tag till är han alltså kommunskatt på kulturskolan, vilket vi förstås är väldigt glada för.

Publicerat av Anders Rosenberg den 25 augusti 2022, senast ändrad den 25 augusti 2022 av Anette Westerlund

Kontakt