Det ska kulturhuset innehålla om ulricehamnarna får tycka till

Bibliotek, scen, utställningslokal/konsthall och café. Det vill ulricehamnarna först och främst ha i ett kulturhus om de får bestämma. Det visar den enkät, de workshops och övriga forum där det funnits en möjlighet att tycka till om innehållet i kommunens planerade kulturhus.

I

Mellan november 2023 och januari 2024 har Ulricehamns kommun genomfört en mängd olika aktiviteter för att får svar på vad det nya kulturhuset ska innehålla. Förutom att alla invånare hade möjlighet att tycka till via en digital enkät mellan 22 november – 5 december 2023, har det även hållits tre workshops med kulturföreningar, unga vuxna och elever på SFI.

Frågor har även gått ut till skolornas elevråd och det har funnits möjlighet att tycka till under julmarknaden på stan.

Nu är sammanställningen klar och nu återstår endast en workshop med kommunfullmäktiges politiker den 25 januari innan arbetet med att ta fram en riktlinje för innehållet påbörjas.

En entydig bild gällande innehållet

Webbenkäten ger en ganska entydig bild vad som ulricehamnarna ser som mest angeläget i ett nytt kulturhus; bibliotek, scen, utställningslokal/konsthall och café. Detta gäller även för de olika variablerna kön, ålder och var man är bosatt. Denna bild förstärks till stor del av de övriga workshops och dialogmöten som varit.

De fyra kategorier som fått flest svar:
Bibliotek 81,4%
Scen för teater/musik/dans 58,3%
Café 56,3%
Utställningslokal/konsthall 46,1%

Utöver dessa fyra som sticker ut lite extra i enkäten så finns det även ett antal verksamheter som ligger samlat runt 20 procent i svar.

De kategorier som ligger runt 20 procent:

Museum 22,8%
Studie/ateljé för dans/musik/kreativt skapande 20,4%
Öppen mötesplats för unga typ fritidsgård/ungdomens hus 19,8%
Kulturskola 19,8%
Mötesrum/samlingslokal större för konferenser, större möten 18,2%
Mötesrum/samlingslokal mindre för föreningar, enskilda 18%
Verkstad/Makers space för olika hantverk, pyssel, DIY (do it yourself) 17,2%

I frågan om innehållet fanns det 17 olika kategorier att välja mellan. Man kunde kryssa i upp till 5 olika alternativ. Det gick även att svara att man inte var intresserad eller så kunde man lämna frisvar. Att man endast kunde välja ett visst antal alternativ var för att kunna urskilja en bild om vad som anses mest angeläget.

Vad ska kulturhuset vara för mötesplats?

I webbenkäten fanns även en fråga om vilken typ av mötesplats man ville att kulturhuset skulle vara.

Nedan redovisas de kategorier som fått svar över 20 procent:

En social mötesplats 55,9%
En trygg mötesplats 38,5%
En mötesplats som bjuder på upplevelser och njutning 32,1%
En aktiv mötesplats där det händer mycket 29,5%
En mötesplats där jag kan bli underhållen 24,4%
En lugn mötesplats där jag kan botanisera efter eget behag 21,2%

Utifrån både enkät och de olika workshops och dialogmöten som hållits så har bilden av vilken typ av mötesplats kulturhuset ska vara kommit fram på ett bra sätt. Det ska dels vara en aktiv plats där man kan ta del av kultur och olika aktiviteter, där det både är liv och rörelse men också en mer lugn och trygg plats.

Vill du ta del av rapporten i sin helhet? Den finns diarieförd hos kommunen som en allmän handling och går att begära ut för den som vill.

Publicerat av Rebecca Berndes den 25 januari 2024, senast ändrad den 26 januari 2024

Kontakt