Karin, en lärare med ett engagemang som smittar

Karin Gardell har ett lärarengagemang som smittar. I år ha en klass nior fixat tröjor med henne ansikte tryckt på bröstet och epitetet ” Karins änglar”.

Karin har glasögon och pekar ut Eritrea på en stor världskarta som sitter på väggen.Karin Gardell i sitt klassrum på Stenbocksskolan pekar ut Eritrea på världskartan.

– Jag visste om det för de hade frågat om lov innan, men man blev ju helt varm i hjärtat då alla hade på sig tröjorna en dag i skolan!

Hitlockad till Ulricehamn av en kärlek från Vegby klev Karin in på Stenbocksskolan som nyexaminerad lärare 1994, och blev kvar.

– Vi har väldigt fina elever här och det är nog därför jag trivs så bra. Skolan är stor, men staden är relativt liten och det är viktigt för stämningen. Sedan gillar jag ungdomar och som SO-lärare kan jag ge perspektiv, sätta i gång tankar, visa världen och ett annat Sverige för eleverna. Det känns viktigt.

Karins intresse att se utanför Ulricehamns gränser blir snabbt tydligt. Just nu är hon själv elev då hon läser italienska på distans och väntar på att den för tillfället uppskjutna Italienresan ska bli av. En resa som blev av, och som har en speciell plats hos Karin, är då hon tillsammans med en niondeklass reste till Eritrea under en dryg runt 2010.

– Jag hade varit i landet förut så när möjligheten att söka pengar dök upp tog jag den. Nu är jag imponerad att jag vågade, men vilken rolig och spännande resa det blev och vilken fantastisk klass det var!

Trots att overhead-apparaten lurar i ett hörn av klassrummet så tycker Karin att digitaliseringen är den största förändringen under hennes tid som lärare.

– Ungdomar är ungdomar oavsett årtionde. Tidigare tjatade vi på dem om kepsar inomhus. Nu handlar det om mobiltelefonerna istället, säger Karin och pekar menande mot mobillådan där de ska ligga under lektionerna.

– Vi har också en större andel elever med utländskt påbrå och det ger ju såklart andra perspektiv i ämnen vi avhandlar under samhällskunskapen såväl som på religionslektionerna. Diskussionerna kan verkligen gå heta ibland, säger Karin och skrattar.

Publicerat av Elin Ohlsson den 21 februari 2022, senast ändrad den 23 februari 2022