Tingshuset utsett till Årets hus

Den renovering och restaurering som Hanssons hus genomfört av Tingshuset på Nygatan i Ulricehamn, är något utöver det vanliga, tycker kommittén som utser vinnaren för Årets hus 2021 i Ulricehamns kommun. Därför blir det också Hanssons hus, som får ta emot det prestigefulla priset och sätta upp den lilla skylten Tingshuset.

Vitt trähus i centrala Ulricehamn

Kommitténs motivering:

Renoveringen och restaureringen av det gamla Tingshuset på Nygatan i Ulricehamn är något utöver det vanliga; ett byggprojekt som sticker ut, men samtidigt signalerar att det följer med sin tid. Det är av stort värde för staden att man bevarat byggnaden och mycket av dess originalmaterial samt detaljer. Byggnaden hade redan från början en vacker träarkitektur som byggherren bevarat på ett stilfullt sätt. Tingshuset är en viktig byggnad för ulricehamnarna som de fortsatt kan känna igen, tack vare byggherrens kärleksfulla arbete med huset. Med sitt uttryck kommer den även fortsatt att ha stor betydelse för stadsbilden.

Framtidens byggnader är redan byggda, med det här projektet vill vi visa hur det befintliga kan utvecklas för att möta framtiden utan att radera historien.

Så här beskriver byggherren själva sitt arbete:

Ända ner till stommen var vi nere och vände i både tak och väggar. Sedan isolering med hänsyn till energi och ljud. Nya regler för ström, brand, VVS och modern teknik samsas med de över hundra år gamla dörrar, fönster och snickerier som omtänksamt får livet åter. I kombination med möbler på återbruk och second hand blir det en ombonad och hemkär känsla för medarbetarna som på daglig basis nyttjar huset som kontor.

Priset, i form av en skylt att sätta på huset delades ut av Rebecka Engvall, stadsarkitekt, Börje Eckerlid, miljö och byggnämndens ordförande och Roland Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande, den 19 april.

Publicerat av Anette Westerlund den 19 april 2022, senast ändrad den 19 april 2022

Kontakt