Bär du också uniform på din fritid?

Den 20 april gör Uniform på jobbet-dagen intåg. På onsdag nästa vecka kommer Maria Winsten, en av många representanter för samhällsviktiga engagemang, att vara iklädd sin uniform på jobbet för att väcka intresse för Hemvärnet.

Kvinnlig representant för Hemvärnet i militärgrön uniform

– Jag ville göra värnplikten redan som 18-åring, men på den tiden var det ovanligt för kvinnor. 20 år senare, efter händelsen på Drottninggatan, kände jag att det var min tur. Det är aldrig för sent att engagera sig, säger Maria, kommunsekreterare på Ulricehamns kommun.

Ett år efter terrorattacken i Stockholm genomförde Maria en grundutbildning via Svenska Lottakåren, en av många försvarsorganisationer som utbildar frivilliga för att stärka krisberedskapen och det militära försvaret. Grundutbildningen, där man lär sig allt från hur man lägger förband till hur man använder vapen, följdes av en specialistutbildning. Här tog Maria riktning mot den befattning hon har idag, som stabsassistent.

– Svenska Lottakåren utbildar allt från sjukvårdare, fältkockar och underrättelseassistenter till andra specialister inom Hemvärnet. Det finns också andra frivilliga försvarsorganisationer som utbildar till andra typer av befattningar. Jag skulle säga att det finns någonting för alla, säger Maria.

Signalist, båtförare eller hundförare. Listan på olika befattningar inom Hemvärnet kan göras lång.

– Genom att göra en insats lär du dig mycket om dig själv och andra. Så länge du är prestigelös och öppen med dina styrkor och svagheter tvivlar jag inte på att du kan hitta en riktning som passar just dig, säger Maria.

När Maria inte går iklädd uniform som stabsassistent inom Hemvärnet jobbar hon som kommunsekreterare i stadshuset. Men på onsdag nästa vecka är det ingen vanlig dag. För att uppmärksamma Hemvärnets uppdrag och få fler att ta steget till att bära uniform på sin fritid, kommer Maria att vara iklädd sin militärgröna dress dagen till ära.

– Vi är tacksamma över alla medarbetare som väljer att utföra ett viktigt uppdrag utöver sin anställning hos oss. För att uppmärksamma dessa kommunskatter bjuder vi in alla som vill till att vara iklädda sin uniform på arbetsplatsen den 20 april, säger Lena Brännmar, kanslichef på Ulricehamns kommun.

Publicerat av Elin Ohlsson den 13 april 2022, senast ändrad den 13 april 2022

Kontakt