Bygger och formger insektshotell

Just nu snickras det för fullt i park och skogs lokaler. Flera olika insektshotell håller på att ta form för att sättas upp runt om i kommunen.

-Vi vill dra vårt strå till stacken och bidra till den biologiska mångfalden, säger Hans Torsborn som är arbetsledare för park och skog.

Höst och vintertid brukar park och skogs arbetslag ha en lite lugnare period vilket innebär att de kan ägna sig åt egna kreativa projekt. För en del av de anställda är jobbet på park och skog första steget tillbaka in på arbetsmarknaden och då är den här typen av projekt extra bra.

– Killarna får själva rita och utforma hotellen, de får läsa på hur man ska göra och hur insekterna vill bo. Sen får några i laget samla in de olika material som behövs som till exempel kottar, bark och mossa. Det är jätteroligt att se hur de tar sig an uppgiften, säger Hans Torsborn.

Fem eller sex insektshotell kommer att sättas upp på det nya bostadsområdet Bergsäter. Och ett stort som byggts av gamla lastpallar står redan i Ulricaparken, gå gärna förbi och kika.

Två män, klädda i mörka kläder tittar på två insektshotell

Shafi Noori och Hans Torsborn visar några av de färdiga insektshotellen.

Shafi Noori vid det insektshotell han jobbar med.

Insektshotellet fylls med kottar och annat naturmaterial som insekterna gillar.

Publicerat av Rebecca Berndes den 7 november 2022, senast ändrad den 4 november 2022