Ulricehamn i toppen bland Sveriges cykelkommuner

Var du en av 25 275 cyklister som gjorde din röst hörd i Cyklistvelometern 2022 – en nationell nöjdhetsundersökning som jämför Sveriges kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker? Nu har ulricehamnarna sagt sitt och placerat kommunen på plats 6 av 73 i rankingen för små kommuner i Sverige.

Cykel i retrostil parkerad på gatan

– Nationellt hamnar vi på plats 17 av 115, vilket känns väldigt roligt, säger Johan Persson, infrastrukturplanerare på Ulricehamns kommun.

Tidigare i år fanns det möjlighet att poängsätta cykelförutsättningarna i Ulricehamns kommun. Undersökningen, som genomförs av Cykelfrämjandet vartannat år, består av 28 frågor om generell kundnöjdhet, trygghet, tillgång till cykelinfrastruktur, framkomlighet i cykelvägnätet, cykelklimat samt cykelns prioritet i kommunen. I dagarna presenterades resultatet med ett betygssystem från A till F, där Ulricehamns kommun kammade ihop poäng som motsvarar betyg B eller C inom alla kategorier.

– Vi ser resultatet som ett kvitto på att cyklisterna i kommunen uppskattar de satsningar som vi gör för att förbättra våra gång- och cykelvägar, säger Johan.

Under året har vi byggt ut gång- och cykelvägen utmed väg 1700 i Vegby. I skrivande stund pågår dessutom en utbyggnation utmed Herralyckedreven i Ulricehamn. Nu väntar fler satsningar för att förbättra cykelförutsättningarna runt om i kommunen.

– Vi kommer inom kort att starta igång en utbyggnation utmed Stora vägen och Norra vägen i Rånnaväg, berättar Johan.

Nyfiken på resultatet i sin helhet? Ta del av rapporten för Ulricehamns kommun hos Cykelfrämjandet.

Resultat för Ulricehamns kommun hos Cykelfrämjandet (pdf)

Publicerat av Elin Ohlsson den 16 november 2022, senast ändrad den 16 november 2022

Kontakt