Miljöstrategen tipsar – så eldar du miljösmart i påsk

Nu vankas påskäggsjakt, värmande vårsol och andra festligheter som hör högtiden till. Ja, påskhelgen står runt hörnet och många passar på att vårstäda trädgården inför brasan som ska tändas. Men vad får du egentligen elda? Vår miljöstrateg, Ola, skickar med några viktiga saker att tänka på inför helgfirandet.

Man vid brasa av löv och kvistar

– Eldning av trädgårdsavfall är ett säkert vårtecken, men visst material hör hemma på återvinningscentralen och inte i brasan, säger Ola Alinvi, miljöstrateg på Ulricehamns kommun.

Förbud att förhålla sig till

Du får inte elda vad som helst, när som helst. Ta reda på förutsättningarna innan du planerar din påskbrasa.

Vad får jag elda?

Det är förbjudet att elda all form av kommunalt avfall, det som tidigare kallades hushållsavfall. Att tända en brasa som består av exempelvis plast, möbler eller brädor är inte bara otillåtet – det är också farligt för hälsan och miljön. Hur då, undrar du? Vid eldning av kommunalt avfall bildas giftiga restprodukter och hälsofarliga gaser, som sprider sig i omgivningen. Avfallet ska därför tas hand om på ett annat, bättre sätt.

– Ta det säkra före det osäkra och kör avfallet till kommunens återvinningscentral om du inte har full koll på vad som gäller för det avfall du vill elda – för din egen och miljöns skull, säger Ola.

Återvinningscentralen Övreskog

Så, vad är tillåtet att elda? Trädgårdsavfall såsom löv, kvistar och ris får slängas i brasan så länge eldningen inte orsakar problem för grannarna. Tänk på att rök, lukt och sotflagor kan störa omgivningen. Plocka gärna kottar och grenar från marken, men avstå från att ta näver från levande träd.

Sist men inte minst räknas grenar grövre än fyra centimeter i diameter som röjningsavfall. Röjningsavfall får inte eldas utomhus, utan ska lämnas som träavfall på återvinningscentralen.

När får jag elda?

Med vårsolen kommer risk för gräsbrand. Det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad om brandrisken i skog och mark. Tänk på att du är ansvarig för att elden inte sprider sig, även om brandriskprognosen säger att eldning är tillåten. All eldning sker under eget ansvar, så tänk efter före.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Din checklista inför påskbrasan

  • Håll dig uppdaterad om brandrisken i skog och mark
  • Rör inte levande växter och träd
  • Säkerställ att allt du slänger i brasan är tillåtet
  • Återvinn material som inte får eldas

Glad påsk önskar Ulricehamns kommun!

Publicerat av Elin Ohlsson den 3 april 2023, senast ändrad den 3 april 2023 av Ellen Haglund

Kontakt