Inger Broberg är hemtjänstens kommunskatt

– Det är min ensak, säger Inger Broberg bestämt när hon får frågan om hur länge hon tänker jobba egentligen.

dam i bil med väskor framför sigInger Broberg jobbar i hemtjänsten i kommunens norra delar och är en riktigt kommunskatt.

Hon är 70 år. Men hon älskar sitt jobb. Hon trivs med de äldre hon hjälper i hemmet eller med att köra bil och med sina jobbarkompisar. Kollegorna är som en familj, säger hon.
– För några år sedan gick min syster och mamma bort ganska nära varandra och då fanns jobbarkompisarna där och stöttade. Det var oerhört värdefullt för mig.

Hon har varit på Parkgårdens hemtjänst, eller norra hemtjänsten som det heter i kommunala sammanhang, sedan 1999. 2002 tog hon steget och utbildade sig till undersköterska på Komvux. Då var hon över 50 år. Det var många som ifrågasatte henne då. Varför skulle hon, som nått den ädla åldern utbilda sig?
– Men jag fick fast anställning och högre lön, så det var inte mycket att tveka på, säger hon och skrattar.

I dag är hon larm- och låsansvarig och är den undersköterska som åker med de äldre till sjukhus när det behövs.
– Jag har gjort det så många gånger så jag vet precis hur jag ska göra det. Nu hör jag kollegorna säga ”fråga Inger – hon vet”, det känns förstås bra.

Hon uppskattar att det aldrig är några sura miner i arbetslaget och tycker att de problem som dyker upp i det dagliga är till för att lösa.
– Jag har fruktansvärt svårt att tänka mig att lämna detta! De gamla ger mig så mycket och jag känner att jag gör nytta. Och kollegorna? De är fantastiska.

När mår du som bäst på jobbet?
– Jämt! Jag är lyckligt lottad.

Hon säger att hon nog varit borta på grund av sjukdom ett tiotal gånger under de 25 åren hon jobbat.
Har du aldrig funderat på att byta jobb?
– He he he, då rakt inte!
Utöver jobbet i hemtjänstens norra delar är hon ersättare för Centerpartiet i kommunfullmäktige och kyrkovärd i kyrkan. Hon har en stor trädgård som hon gärna grejar i. Men ringer det från hemtjänsten när hon är ledig svarar hon och säger nästan aldrig nej:
– Nej, jag är ganska flexibel. Och jag gillar ju mitt jobb!

Inger Broberg är en av alla medarbetare som jobbar med att hjälpa och vårda de äldre i Ulricehamns kommun. Under sina år i hemtjänsten har hon varit med om både det ena och det andra: hastiga väderomslag, vildsvin på vägen, lite mer udda hemförhållanden och mycket mer. Att hon fortsätter trots att hon skulle kunna gå hemma och greja i trädgården på heltid, gör henne till en av våra fantastiska kommunskatter. Visst är det fint att vi har Inger? Vi hoppas att hon stannar kvar hos oss länge till!

Publicerat av Anette Westerlund den 30 november 2023, senast ändrad den 29 november 2023

Kontakt