Tommy älskar GIS och kartor

På kart- och mätfunktionen jobbar Ulricehamns kommuns GIS-ingenjör Tommy Lind. Tommy började jobba på kommunen 2017 och trivs som fisken i vattnet.

Tommy Lind sitter vid sitt skrivbord på sitt kontor. Framför sig har han två datorskärmar som visar två kartor.

— Jag tycker att det är jättebra här och jag ser fram emot att gå till jobbet. Arbetsdagarna är roliga.

GIS står för geografiska informationssystem, och det är ett verktyg som kan användas för att analysera och presentera information om geografi på olika sätt. Tommy ansvarar för alla kartor på ulricehamn.se och den interna kartan på kommunens intranät.

— På ulricehamn.se har vi kartor för flera områden. Du kan se skolor och förskolor, upptagningsområden för skolskjuts, lekplatser, promenadstråk, skidspår, pågående detaljplaner, vattenskyddsområden och mycket mer, säger Tommy.

Tommy är också involverad i olika projekt och ansvarig för drönarfoton. Han har en utbildning inom samhällsplanering med inriktning mot GIS, och han har även undervisat och jobbat som doktorand på Umeå universitet. Det märks att han har en god pedagogisk förmåga.

— Jag jobbar med många olika personer, bygglovshandläggare, planarkitekter, kommunikatörer, och då måste man anpassa nivån och hjälpa till mer eller mindre. Det är roligt att hjälpa till och få jobba med personer från alla olika delar inom kommunen.

Tommy har varit med och utvecklat flera spännande projekt med GIS i Ulricehamn. Till exempel har han varit med i arbetet med kommunens digitala översiktsplan och var drivande i arbetet med att börja använda Arcgis urban. Det är ett webbaserat program för att 3D-visualisera pågående detaljplaner.

— Vi var en av de första kommunerna i Sverige som digitaliserade alla våra detaljplaner. Jag har fått komma och presentera vårt arbete vid länsträffar och liknande forum. Vi har även blivit utvalda att vara testkommun för nästa version av Arcgis urban och då blir det möten med representanter från bland annat New York och Schweiz. Det är jättekul att vi blir uppmärksammade.

Vad är det bästa med ditt jobb?

— Att jag får jobba med GIS och kartor, det brinner jag för. Och sen att jag får hjälpa andra och får uppskattning tillbaka.

Är du nyfiken på hur kommunen ser ut i 3D? Gå in och testa!

Ulricehamns kommun – Arcgis urban

Publicerat av Ellen Haglund den 8 november 2023, senast ändrad den 8 november 2023

Kontakt