Miljöstrategen tipsar – så firar du en klimatsmart jul

Det vankas jul med allt som hör därtill. Vår miljöstrateg Ola Alinvi bjuder på fyra klimatsmarta jultips inför de stundande helgerna som väntar. Vi önskar dig en fröjdefull och inspirerande läsning om att fira mer hållbart.

Händer som slår in ett paket i vitt presentpapper och rött sidenband

– Julen är en tid då världens konsumtion skjuter i höjden. Klappar ska köpas in, hemmet ska pyntas och mängder av mat ska förberedas. Mitt i julstressen kan klimattänket hamna i kläm, men det finns små saker vi kan göra för att firandet ska bli mer hållbart. Om alla gör något, kan vi tillsammans göra stor skillnad, säger Ola.

Res mer hållbart

Ska du resa långt? Om möjligt, ta tåget i stället för bilen och undvik att flyga. Är bilen ett måste kan du fundera över om du kan samåka tillsammans med andra. Kanske skulle du kunna hyra en miljövänlig minibuss och plocka upp släkten på vägen? Bjud in nya, mer klimatsmarta traditioner, till ert julfirande. 

Tänk utanför boxen

Julhandeln slår rekord år efter år, trots att vi måste dra ner på konsumtionen för att ta hand om vår jord. Tänk utanför boxen och låt klapparna under granen ta en annan form från och med nu. Ge bort en upplevelse i form av en mysig middag eller en heldag i skogen med hembakat fika. Du kan också erbjuda tjänster i form av barnvakt, hundpromenader eller något annat som dina nära och kära kan tänkas uppskatta. Om du vill ge bort en pryl kan du vintagefynda något fint på second hand. Eller varför inte byta saker med släkten, som du inte använt på ett par år? Vill du gynna handeln men inte slit- och slängkulturen kan du satsa på klappar av hög kvalitet som håller längre. Tänk på att ta med dig en egen påse hemifrån när du ska ge dig ut på stan för att inhandla julens gåvor. 

Tips! Välj presentpapper som går att återvinna och omslagssnören i annat material än plast. Kanske kan du hoppa över inslagningen helt – åtminstone för klapparna till de vuxna? 

Bjud in det gröna och minska julmatsvinnet

Även om betesdjur kan bidra till miljönytta behöver den totala köttkonsumtionen minska. När du väljer kött till jumaten, välj närproducerat och helst naturbeteskött. Försök även att satsa på ett grönare julbord – det finns många vegetariska julrecept att inspireras av. Oavsett vad du planerar att duka fram är det viktigt att ha julmatsvinnet i åtanke. Tänk ett steg längre, vad kan den överblivna maten användas till för nya rätter? Köp inte för mycket, ta vara på råvarorna och släng inte maten som blir över. 

Återvinn julen

Kanske vill du inte redan nu tänka tanken på att julen har ett slut, men med några tips på vägen kan du göra en insats för klimatet när det väl är dags. Tänk på att presentpapper inte hör hemma i tidningsinsamlingen och att granen inte ska slängas i skogen. Ta med skräpet till vår återvinningscentral Övreskog för att få hjälp med att återvinna julen på bästa tänkbara sätt. 

God jul och gott nytt år, önskar Ulricehamns kommun.

Publicerat av Elin Ohlsson den 19 december 2023, senast ändrad den 19 december 2023 av Ellen Haglund

Kontakt