Lokal invigning av Göteborgs filmfestival på Folkets hus i Ulricehamn

Fredagen den 26 januari blir det festligt på Folkets hus i Ulricehamn då vi hälsar Göteborg Film Festival välkomna för en lokal galapremiär av årets största filmevenemang. Det blir dessutom Europapremiär av Thea Hvistendahls film Hanteringen av odöda.

Bild på Folkets hus i Ulricehamn, en rosafärgad träbyggnad med hög stentrappa och två torn.

Den 26 januari invigs den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival med Europapremiären av Thea Hvistendahls Hanteringen av odöda, en tolkning av John Ajvide Lindqvists succéroman. Filmen tävlar i Nordic Competition på festivalen och invigningen äger rum både i Göteborg och på biografer över hela landet.

Innan den lokala galapremiären kommer Ulricehamns kulturskola samt Ungas Fritid att visa barnen och ungdomarnas egna kortfilmer. Musikelever kommer bjuda på musik.

– Invigningen där våra egna unga kulturutövare får stå på en scen och se egenproducerade filmer på storduk är viktigt. Kanske sätter det ett frö i dem och en dag kommer de tillbaka som regissörer och producenter och visar en långfilm på Göteborgs filmfestival, säger Ulricehamns kulturstrateg Victoria Klaiber Svensson.

Kvällen i Folkets hus arrangeras av Ulricehamns kommun i samarbete med
Folkets hus. Före långfilmen finns det också möjlighet att fika och se en förinspelad invigningsceremoni från biografen Draken i Göteborg.

 Om filmen Hanteringen av odöda:

Filmen handlar om tre familjer som nyligen lämnats i sorg efter närståendes bortgång. Men plötsligt slås elnätet ut och de avlidna börjar röra på sig. De norska skådespelarna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie gestaltar komplicerade återseenden och avbrutna sorgeprocesser tillsammans med bland andra Bahar Pars och Bjørn Sundquist i ett kusligt tankeväckande skräckdrama.

– Det är en stor ära att få inviga Göteborg Film Festival som enligt mig är en av världens bästa festivaler. Festivalen har betytt väldigt mycket för mig och känns som det perfekta stället att premiärvisa Hanteringen av odöda på, säger Thea Hvistendahl.

För mer information kontakta:

Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg Ulricehamns kommun
victoria.klaibersvensson@ulricehamn.se
0766-435175

Publicerat av Rebecca Berndes den 23 januari 2024, senast ändrad den 23 januari 2024