Digital satsning ska ge mer tid för barnen

Nu är Ulricehamns kommuns digitala system för in- och utcheckning i förskolan igång. Systemet ska ge pedagogerna mer tid att fokusera på barnen och rektorerna bättre underlag för planering.

En kvinna pekar på en skärm. I bakgrunden syns sex andra vuxna människor.Personal på Lyckans förskola visar hur de använder systemet för in- och utcheckning. I bakgrunden syns representanter från leverantören K-IT och mer personal från förskolan.

– Detta är ett jättebra verktyg för oss, säger Sandra Karlsson som är rektor på Lyckans förskola där man var först ut med systemet.

Tanken på ett nytt system väcktes bland annat för att det nuvarande inte var idealiskt. Personalen registrerade när barnen lämnades och hämtades på en lärplatta. Denna skulle de först hämta för att sedan kunna logga in och registrera barnet. Proceduren kunde ta tid och fokus från det viktiga mötet när barn och föräldrar kommer och går.

För att komma runt detta togs det nya systemet fram där föräldrar kan checka in och ut barnen själva. Efter upphandling köptes skärmar in av det lokala företaget K-IT. Totalt 51 skärmar har monterats i alla kommunens förskolor.

Här kan alltså föräldrarna med en enkel knapptryckning registrera när de lämnar och hämtar.

Systemet är ett bra planeringsverktyg

Förutom att systemet underlättar för personalen är det ett bra planeringsverktyg, till exempel för kostenheten som enkelt ser hur många barn som ska äta varje dag. Men även rektorerna får en bättre överblick över hur många barn det är på förskolan vid olika tider.

En del förskolor använder också systemet för att checka in- och ut personalen. På så sätt blir det ett ännu bättre planeringsverktyg för rektorerna. Personalen ser också detta som mycket positivt.

Ytterligare ett användningsområde är att skärmarna sprider viktig information, till exempel om stängningsdagar eller utflykter. Så istället för att dela ut papper kan föräldrarna läsa på skärmen i kapprummet. Även detta bidrar till minskat arbete för personalen och har visat sig vara en bra informationskanal.

Viktigt att systemet är säkert

Säkerhet har förstås varit en aspekt när systemet togs fram. Det har granskats av kommunens informationssäkerhetssamordnare, till exempel så att det följer lagstiftning om hur personuppgifter ska hanteras.

Säkerhet är viktigt även för leverantören K-IT. De har bland annat sett till att ingångarna till skärmarna är låsta och att skärmarna kan kontrolleras på ett bra sätt.

– Man behöver aldrig vara orolig att det kommer upp olämpligt innehåll, säger Karl-Johan Hjertén från K-IT.

Han säger att de från deras håll tycker det är roligt att de får jobba mot förskolan, för det har de inte gjort förut. Dessutom är systemet med sådan här fast digital incheckning relativt nytt.

– Vi vet att det är andra kommuner som tittar på vad Ulricehamn gör och är nyfikna på detta.

 

Publicerat av Anders Rosenberg den 21 februari 2024, senast ändrad den 21 februari 2024