I dag flaggar vi för sverigefinnarna

I dag, den 24 februari, är det sverigefinnarnas dag och då flaggar Ulricehamns kommun.

Sverigefinnarnas flagga, som har ett gult och ett blått kors på vit botten.

Den 24 februari firas som sverigefinnarnas dag sedan 2011. Dagen är vald för att det var Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han var en finsk språkvetare och folklorist som på 1800-talet gjorde resor till skogsfinnar i Sverige. Han grundade dessutom den första finska föreningen i Sverige 1830. En egen flagga fick sverigefinnarna 2014. Flaggan, med två kors i blått och gult på vit botten, ritades av Andreas Jonasson.

Politikerna i kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun har tagit beslut att bidra till att synliggöra de nationella minoriteterna genom att flagga på deras högtidsdagar. Nationella minoriteter är samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar.

På de lokalt beslutade flaggdagarna flaggas det vid stadshuset, nämndhuset, rådhuset och Stora torget. Men under vinterhalvåret tas flaggstängerna bort utanför rådhuset och på Stora torget för att det ska gå att röja bort snö.

Den 24 februari är det också två år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Därför flaggar Ulricehamns kommun även för Ukraina för att visa stöd för landet och befolkningen.

Publicerat av Anders Rosenberg den 24 februari 2024, senast ändrad den 23 februari 2024