Mannen med skatte-näsan

Är Pär Norgren kommunens mesta chef? Sedan början av 1990-talet har han nog haft alla chefsjobb inom miljö och samhällsbyggnadssektorn av och till. Men nu är det slut med det. Hans nya titel är samhällsbyggnadsstrateg.

man med keps och röd halsduk i stadsmiljö

1989 kom han till Ulricehamns kommun från Tranemo kommun, där han jobbat med miljöfrågor. Ganska snabbt fick han hoppa in som miljöchef. Därefter har det hänt mycket både för honom men också inom sektorn: sammanslagningar, omorganisationer, nya chefsjobb med mera.
– Det har gett en bredare förståelse för helheten. Numera har jag svårt att bara titta på papperna på mitt eget skrivbord, säger han.

Vintertid syns han gå omkring på Höjdgatan, där han har sitt kontor, och stadshuset, där många av hans kollegor har sina arbetsplatser, i sin keps, halsduk och glasögon som han tittar lika mycket genom som över. Dialekten vittnar om en norrländsk uppväxt.
– Jag är född och uppvuxen i Holmsund, utanför Umeå. Det var där mitt intresse för miljö och natur vaknade.

Han konstaterar att miljö och samhällsbyggnad är ett stort och brett område. Det roligaste under åren har varit att se utvecklingen av Ulricehamn. Mycket har blivit bättre. I dag är miljöfrågor viktiga och får ta plats. Det innebär flera positiva saker, bland annat har mängden luftföroreningar minskat. På byggsidan – exempelvis – är naturvärden en viktig del i processen. Så var det inte när han började.
– Det är roligt att se. I början höjdes det på ögonbrynen när det pratades gröna frågor i samband med nya byggnationer, idag säger de istället ”vi tänkte göra så här”. Och då brukar det bli bra, säger han och ler.

I grunden har han sitt eget naturintresse. Som ung var han fältbiolog. I dag tillbringar han sin fritid på den egna gården i Gällstadtrakten som han och frun köpte 1992. Han orienterar mycket och är engagerad i Gällstadbygdens orienteringsklubb.

Han är nöjd med att ha fått en ny roll inom sin sektor:
– Nu får jag ha min näsa med i allt som händer! Det är kul!
En av de tidigare cheferna sa att Pär är ett av kommunens alla uppslagsverk. Under sina år är det inte mycket som undgått honom. Fråga honom till exempel om hur fort Åsunden byter vatten och han svarar, direkt: ”Omsättningstiden på vatten för Åsunden är ett år”.
Det ni!

Pär har en hel skattkista av kunskap från åren i Ulricehamns kommun. Hela han är en riktig kommunskatt, med andra ord! Vi är tacksamma!

#kommunskatterna

Publicerat av Anette Westerlund den 15 april 2024, senast ändrad den 16 april 2024 av Anders Rosenberg

Kontakt