Kan vi lösa klimatkrisen tillsammans?

Varför blir vädret mer extremt? Vad är en tippningspunkt? Är det försent att ställa om? Vi tittar närmre på den globala uppvärmningen, hur vårt arbete ska bidra till att klimatet inte tippar över och hur vi tillsammans kan göra skillnad för vår planet.

Blixtar från grå himmel.

– Om vi inte minskar våra utsläpp är extremvädret vi ser idag bara en början. Men det finns hopp. Under 2021 och 2022 minskade kommunerna i Västra Götaland utsläppen med 75 000 ton, säger Ola Alinvi, miljöstrateg.

Så, hur mycket är en minskning med 75 000 ton egentligen? Det är lika mycket som om 16 000 personer skulle sluta släppa ut växthusgaser under ett helt år. Det visar också hur viktigt det är att var och en bidrar för att vi tillsammans ska kunna minska utsläppen.

3 tippningspunkter

Ökade medeltemperaturer, stigande havsnivåer och extremväder. Om vi fortsätter att släppa ut gaser som gör den globala uppvärmningen värre, kommer vi att nå en punkt där klimatet tippar över. En tippningspunkt i klimatsammanhang är när ett system som till exempel Amazonas regnskogar, Grönlandsisen eller Golfströmmen påverkas av en liten förändring som gör att systemet inte kan återgå till sitt normala läge. Idag är varningarna om olika system som håller på att tippa över är många.

– Golfströmmen har pressats så långt från sitt normalläge att ett steg i fel riktning kan ändra vädret i Sverige för all framtid. Vi måste hjälpas åt, innan vi når en nivå där vi inte kan ställa klimatet till rätta igen, säger Ola.

20 klimatlöften

Klimatförändringen är global, men för att skapa en plats för framtida generationer måste alla göra något. Totalt arbetar vi med 43 olika insatser för klimatet. Och ännu fler inom ramen för hållbarhet. Några av dem är våra klimatlöften, som vi ska genomföra under perioden 2024 till 2026. Våra klimatlöften ska göra att vi minskar utsläppen av växthusgaser – för att 2030 göra Västra Götaland klimatneutralt. För att nå dit gör vi klimatsmarta inköp, minskar matsvinnet och satsar på hållbart resande för våra anställda. Utöver det jobbar vi med 17 andra klimatlöften för att dra vårt strå till stacken.

5 tips

Varje liten förändring bidrar till en större helhet. Vi listar fem tips på vad du kan göra för att minska utsläppen.

  • Se över dina matvanor
  • Res klimatsmart
  • Bli en del av det cirkulära samhället
  • Energieffektivisera ditt hem
  • Investera hållbart

Tillsammans mot framtiden.

Mer läsning

Hållbarhetsarbetet i Ulricehamns kommun

Är du nyfiken på hur vi arbetar med ekologisk hållbarhet? Kika in våra klimatlöften, bläddra i vår miljöhandlingsplan eller ta reda på hur vi skapar ett mer cirkulärt samhälle med vår avfallsplan.

Vårt hållbarhetsarbete

Fler nyheter

Spana in våra nyheter inom ramen för hållbarhet.

Hållbarhetsnyheter

Publicerat av Elin Ohlsson den 20 maj 2024, senast ändrad den 16 april 2024

Kontakt