Vi tänker miljövänligt
Våra maträtter är baserade på mycket grönsaker och ekologiska och säsongsanpassade produkter. Drygt 40 procent av det som serveras är ekologiskt och vi är en bra bit på väg mot det politiska målet att 2021 använda minst 50 procent ekologiska råvaror. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från Sverige. Vi serverar färsk och fryst fisk som är MSC-märkt. Det innebär att fisken är fångad med hållbara metoder. Ris har stor miljöpåverkan och därför vi valt att minska antalet serveringar i menyn. Istället serveras mer bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och ofta har ursprung från Sverige.
Maten från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser. Istället lagas maten i största möjliga mån från grunden. Vi strävar efter att erbjuda ett färgrikt salladsbord med olika former och färger som ökar matglädjen. Både kalla och varma grönsaker serveras varje dag.
Maten lagas där den serveras
Alla äldreboenden har egna tillagningskök för att maten ska vara så nylagad som möjligt då den serveras.
Hemsänd mat lagas lokalt
Maten till dem som får den hemsänd lagas och packas i Ulricehamns resurscenters kök. Leverans till till dem som har hemsänd mat sker med hjälp av Lastbilscentralen i kylbil en dag i veckan. Alla har tio rätter att välja på varje vecka. För dem som är i behov av specialkost så anpassas rätterna utefter detta.
Matråd
Varje äldreboende har ett matråd som träffas två gånger per år. Här diskuteras aktuella matfrågor
Njuta lite extra
Helger och aktiviteter som uppmärksammas och arrangeras under året är bland annat: nyårshelgen, Alla hjärtans dag, trettonhelgen, Fettisdagen, påskhelgen, våffeldagen, Valborgsmässoafton, Mors dag, 1:a maj, kräftskiva, Kristi himmelsfärdsdag, Kanelbullens dag, pingsthelgen, Fars dag, Nationaldagen, nobelmiddag, Alla helgons dag, Lucia, julhelgen och raggarträffar.
Våra kök
Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. Kontakta samordnarna i köken:
Ekero, Gällstad
Birgitta Holmqvist
birgitta.holmqvist@ulricehamn.se
0321- 59 52 19
Ulricehamns resurscenter (URC) och hemsänd mat
Carina Johansson
carina.johansson4@ulricehamn.se
0321-59 57 07
Hökerumsgården
Anette Lindgren
anette.lindgren@ulricehamn.se
0321-59 52 48
Parkgården, Dalum
Helen Nilsson
helen.nilsson@ulricehamn.se
0321-59 52 44
Ryttershov
Eva Strålin
eva.stralin@ulricehamn.se
0321-59 51 99
Solrosen
Marie Westerholm
marie.westerholm@ulricehamn.se
0321-59 57 80
Våra maträtter är baserade på mycket grönsaker och ekologiska och säsongsanpassade produkter. Drygt 40 procent av det som serveras är ekologiskt och vi är en bra bit på väg mot det politiska målet att 2021 använda minst 50 procent ekologiska råvaror. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från Sverige. Vi serverar färsk och fryst fisk som är MSC-märkt. Det innebär att fisken är fångad med hållbara metoder. Ris har stor miljöpåverkan och därför vi valt att minska antalet serveringar i menyn. Istället serveras mer bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och ofta har ursprung från Sverige.