Måltiderna och näringsinnehållet

Mat och dryck inom äldreomsorgen ska ge varje individ tillräckligt med energi- och proteinintag.

  • Måltiderna täcker behovet av näring och energi, med extra energi och protein till dem med nedsatt aptit.
  • Måltiderna är många, små energi- och proteintäta och spridda över dygnet.
  • Nattfastan är högst elva timmar.
  • Äldre över 75 år rekommenderas ta tillskott med 20 mikrogram D-vitamin dagligen. Vitamintillskott ska alltid diskuteras med ansvarig läkare.

Den kost som generellt serveras inom äldreomsorgen är avsedd för personer som inte rör sig så mycket. Då behövs det en mindre mängd energi för att behålla vikten men behovet av näringsämnen är detsamma eller ibland större. Kosten är också för dem som riskerar att utveckla undernäring på grund av sin sjukdom och som också kan påverka aptiten och/eller näringsbehovet. Sammansättningen på maten är utformad för att ge tillräckligt med näringsämnen i en mindre portion mängd mat.

En större del av matens energi kommer ifrån fett och protein.

Proteinet är ett viktigt näringsämne för att bevara muskelmassa, för immunförsvaret, sårläkning och rehabilitering. Varje måltid inklusive mellanmål bör innehålla bra proteinkällor. Vid lågt energiintag ökar risken för låga intag av flera näringsämnen som järn, kalcium, selen, jod och folat. För att säkerställa näringsintaget ska måltiderna inom äldreomsorgen närings beräknas.

I Sverige rekommenderas tillskott med vitamin D för alla över 75 år, utöver bidraget från maten.

Det finns nationella riktlinjer när det gäller näringsämnen som Ulricehamns kommun följer. De kan du läsa om på Livsmedelsverket.

Broschyr hos Livsmedelsverket (pdf) Lyssna

Publicerat av Anette Westerlund den 23 oktober 2019, senast ändrad den 30 november 2023 av Veronica Friberg

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?