Vi rullar mot en fossilfri fordonsflotta

2025 ska Ulricehamns kommun ha en fossilfri fordonsflotta. För att uppnå målet har en strategisk fordonsgrupp bildats.

Elbil som laddas utomhus i snö

— Vårt uppdrag är att planera och genomföra utbyte av fordon, säkerställa att rätt typer av bilar väljs och att upphandlingsreglerna följs, säger Max Rademacher som sitter med i fordonsgruppen.

Fordonsgruppen bildades i slutet av 2021 och ses fyra gånger om året. Gruppen består av representanter från strategi- och utvecklingsenheten, verksamhet fastighet och Ulricehamns energi (UEAB).

Under 2023 har totalt 43 nya fordon köpts in. 16 elbilar, 11 biogasbilar och resten är elhybrider.

Några som har varit nöjda med bytet av fordon är verksamhet funktionsnedsättning som har fått fyra stycken elbussar. De anställda och brukarna märker ingen större skillnad under åkturerna och tycker att det är smidigt att ladda bussen när de åkt färdigt.

Näst på tur att få nya fordon är hemtjänsten i Hökerum som ska få elbilar. Fordonsgruppens arbete med inköp av nya fordon för 2024 är igång.

Läs mer om Tingslyckans tankar om de nya elbussarna

Fossilfri fordonsflotta

I Ulricehamns kommun har politiken tagit ett klimatlöfte om att enbart köpa in fossilfria fordon förutom i undantagsfall, där det av någon anledning inte fungerar för verksamheten att ha biogas, el eller HVO-drivna fordon.

HVO är en förkortning av hydrerad vegetabilisk olja. Det är en typ av biodiesel som kan tillverkas av olika typer av råvaror som vegetabiliska oljor och animaliska fetter, vilka i sin tur processas för att bli drivmedel för dieselmotorer.

Publicerat av Ellen Haglund den 30 november 2023, senast ändrad den 30 november 2023